Dočekali zastupnike

Narod odlučuje traži referendum za promjenu izbornog sustava

Hina

Ilustracija Darko Jelinek

Ilustracija Darko Jelinek



Pred početak nove parlamentarne sezone, volonteri Građanske inicijative (GI) Narod odlučuje u srijedu ujutro ispred Hrvatskog sabora dočekuju zastupnike od kojih traže da podrže ustavno pravo hrvatskih građana na referendum te raspišu referendum za promjenu izbornog sustava.


Volonteri zastupnicima dijele informativni letak u kojem GI Narod odlučuje podsjeća da je više od 10 posto hrvatskih građana svojim potpisom u svibnju prošle godine zatražilo raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.


Od potrebnih 374. 740 potpisa, Saboru je 13. lipnja predano 405. 342 valjana potpisa birača za 1. referendumsko pitanje i 409.469 valjanih potpisa za 2. referendumsko pitanje. Članak 87. Ustava RH kaže da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u RH, navodi se u letku.




Premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević bez uporišta u zakonu i prema proizvoljnim kriterijima proglasili su nevažećima potpise 40.875 građana za 1. pitanje i potpise 40.666 građana za 2. pitanje, navodi GI Narod odlučuje u informativnom letku.