Visokorizični neuroblastom

Napokon su dočekali: Počelo liječenje djece skupim lijekom za koji nije bilo novca

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Vlada je na sjednici 13. srpnja prihvatila zaključak o osiguranju do 14 milijuna kuna za Kliniku za dječje bolesti Zagreb za nabavu lijeka Dinutuximab beta Aperion za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.



ZAGREB – U Klinici za dječje bolesti Zagreb u ponedjeljak je počeo prvi ciklus liječenja lijekom Dinutuximab beta Aperion prvog pacijenta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma, za nekoliko dana očekuje se početak liječenja drugog, a vrlo brzo i trećeg djeteta.


Iz te bolnice u srijedu su u priopćenju zahvalili svima koji su dali doprinos u liječenju djece oboljele od te teške bolesti, posebice Vladi , Ministarstvu zdravstva i HZZO-u što su osigurali sredstva i potrebnu podršku, ali i medijima te hrvatskoj javnosti koja je ukazala na postojanje problema »te još jednom pokazala svoje veliko srce«.


Vlada je na sjednici 13. srpnja prihvatila zaključak o osiguranju do 14 milijuna kuna za Kliniku za dječje bolesti Zagreb za nabavu lijeka Dinutuximab beta Aperion za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.




Ranije je Vlada od Povjerenstva HZZO-a zatražila da pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja tog lijeka kod bolesne djece koja se liječe u Zagrebu i Rijeci, ovisno o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju.


Nakon analize Povjerenstva, temeljenog na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama, predložena je nabava lijeka te je zaduženo Ministarstvo financija da u sklopu državnog proračuna osigura sredstva Ministarstvu zdravstva.


Iz Klinike za dječje bolesti u priopćenju zahvaljuju i svima koji su donacijama željeli pomoći bolesnoj djeci, te pozivaju sve koji žele donirati sredstva da i nadalje nastave pomagati Klinici, njenim bolesnicima i osoblju, kako bi pacijentima osigurali najbolju moguću skrb te uvjete za liječenje i boravak u bolnici.


»U ovim je trenucima našim malim pacijentima, njihovim obiteljima, ali i liječnicima i medicinskom osoblju najvažnije osigurati mir, te pozivamo sve da im to i osiguramo, uz nadu i vjeru u pozitivan ishod liječenja«, navodi u priopćenju v.d. ravnatelja Klinike Zoran Bahtijarević.


Najavljuje kako će Klinika i nadalje obavještavati javnost o tijeku i rezultatima liječenja, te o ostaloj djeci koja čekaju rješenje stručnog povjerenstva.