Nakon trogodišnjeg odupiranja

Napokon parafiran sporazum: Od iduće godine Hrvatska izvozi hranu u BiH bez carina

Branko Podgornik

Iz Sarajeva stigle dobre vijesti za proizvođače iz Hrvatske / Foto S. Drechsler

Iz Sarajeva stigle dobre vijesti za proizvođače iz Hrvatske / Foto S. Drechsler

Nakon tri godine odupiranja, BiH dala Hrvatskoj isti tretman kao ostalim članicama EU-a



ZAGREB – Od početka iduće godine Bosna i Hercegovina bi trebala ukinuti carine na uvoz hrane iz Hrvatske, nakon što je susjedna država jučer u Sarajevu parafirala Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om. To je dobra vijest za hrvatske proizvođače, jer će njihovi prehrambeni i poljoprivredni proizvodi na tržištu BiH automatski pojeftiniti. Moći će povećati izvoz u susjednu državu, koja je tradicionalno jedan od najvećih trgovinskih partnera Hrvatske.


Bosna i Hercegovina početkom godine kandidirala se za članstvo u EU-u. Bescarinski uvoz hrane iz Hrvatske morala je prihvatiti kao uvjet na nastavak puta u EU. Sada će proizvodi iz Hrvatske imati na tržištu BiH isti tretman kao i iz ostalih članica EU-a. To je trebalo biti uređeno odmah nakon ulaska Hrvatske u EU, ali se BiH tri godine odupirala tom potezu, zbog bojazni da će to ugroziti konkurentnost njezinih poljoprivrednih proizvoda, koji nisu subvencionirani.


BiH je imala carine na uvoz oko 250 poljoprivrednih proizvoda, među kojima su pileće meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žive životinje, mesne prerađevine, vafel, prerađevine od povrća, vino, duhan, voćni sokovi i žestoka pića. Ukidanju carina prema Hrvatskoj, zbog bojazni od pojačane konkurencije, osobito su se protivile vlasti Republike Srpske. Banja Luka, prema Hini, konačno je popustila prošloga tjedna, i to na nagovor njemačkog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta. On je obećao temeljitu analizu mogućih negativnih učinaka pojačanog uvoza u BiH iz Hrvatske, kao i moguću financijsku pomoć bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima.




– To je dobar sporazum, kako za BiH, tako i za naše države-članice, kazao je šef delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark nakon što je u Sarajevu potpisao prilagođeni SSP, zajedno s Hamdom Tinjakom, voditeljem pregovaračkog tima BiH. Wigemark je rekao kako je važno da su se svi napokon usuglasili oko tog tehničkog pitanja, dodavši da ni u jednoj drugoj državi nije bilo »toliko drame« oko prilagodbe SSP-a, kao u BiH.