Incident

Napadnut snimatelj HRT-a: Antifašisti prosvjedovali u Jasenovcu ispred ploče HOS-a

Hina

Foto HRT

Foto HRT

Po završetku prosvjednog skupa, samo 30-ak metara od postavljene ploče došlo je do incidenta, kada su iz jedne skupine mještana sudionicima prosvjeda upućene uvredljive riječi i povici, a potom je jedan iz te skupine nasrnuo na snimatelja HRT-a. Umirujućom intervencijom sudionika skupa, a potom i policije daljnji napad je spriječen



Predstavnici udruga antifašističkih boraca i antifašista u utorak su u Jasenovcu prosvjedovali ispred HOS-ove spomen ploče s uklesanom ustaškom krilaticom »Za dom spremni«, ističući da deklarativne izjave državnog vrha ne smatraju ozbiljnima, a još manje iskrenim antifašističkim uvjerenjem, a nakon prosvjeda jedan od mještana nasrnuo je na snimatelja HRT-a.


»Budući do sada nadležna tijela državne vlasti nisu reagirala na ponovno isticanje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, mi antifašisti upozoravamo da se deklarativne izjave o državnom antifašizmu hrvatskih dužnosnika ne mogu smatrati ozbiljnim, a još manje izrazima iskrenog antifašističkog uvjerenja«, poručio je Petar Rajić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba.


Naglasio je kako je prosvjed organziran zbog protivljenja legalizaciji ozloglašenog ustaškog pozdrava i krilatice pod kojim su ustaše u jasenovačkom logoru ubile preko 80 tisuća nevinih ljudi. »Toleriranje ustaškog pozdrava na javnim okupljanjima, slavljenje zločinačkog ustaškog režima, raspirivanje mržnje prema Srbima, Židovima, Romima i građanima antifašističkog opredjeljenja, te nereagiranje Javne ustanove Spomen područje Jasenovac na napade na jasenovačke žrtve, Hrvatsku ne čini civiliziranom državom oslobođenom nacističkog naslijeđa«, rekao je Rajić.




Osudio je »prepravljanje istine« o jasenovačkim žrtvama i šutnju nadležnih državnih tijela, istaknuvši kako je HOS-ova ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu ružna slika za demokratsku Hrvatsku i »neodlučnu Vladu«. ,»Šutnjom i nereagiranjem Vlade omogućava se širenje postavljanja sličnih ploča s ustaškim pozdravom pod kojim je samo u Jasenovcu ubijeno preko 80 tisuća ljudi«, poručio je Rajić.


Po završetku prosvjednog skupa, samo 30-tak metara od postavljene ploče došlo je do incidenta, kada su iz jedne skupine mještana sudionicima prosvjeda upućene uvredljive riječi i povici, a potom je jedan iz te skupine nasrnuo na snimatelja HRT-a. Umirujućom intervencijom sudionika skupa, a potom i policije daljnji napad je spriječen.


Neposredno prije prosvjeda njegovi sudionici posjetili su Spomen područje Jasenovac te u znak sjećanja na žrtve Holokausta položili vijenac u kriptu Jasenovačkog spomenika.