Napad u kafiću

Napadači na Srbe u Uzdolju bit će gonjeni za zločin iz mržnje. Naravno, ako ikad budu pronađeni

Zdenko Duka

Počinitelji napada u Uzdolju nisu još pronađeni. Zbog incidenta u drugom kafiću, u Đevrskama, podneseno je pet prekršajnih i jedna kaznena prijava zbog prijetnje vlasnicima i gostima kafića



ZAGREB Šibensko-kninska policija je nakon konzultacija s DORH-om napad na goste kafića u Uzdolju kraj Knina u srijedu navečer, među kojima su bili i djeca i žene, okarakterizirala kao »kazneno djelo izazivanja nereda« za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Tako je odlučeno nakon konzultacija policije i Općinskoga državnog odvjetništva.


Kako se radi o kvalifikaciji kaznenog djela iz članka 324. Kaznenog zakona, napadači na ljude u Uzdolju bit će terećeni po kaznenom djelu počinjenom iz mržnje prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovođenja u opasnost život ili tijelo druge osobe ili koji su doveli do znatne imovinske štete.


Jer, članak 324. Kaznenog zakona propisuje: »Tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili je dovelo do znatne imovinske štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.«





U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba objavljen u subotu, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge. »Dolaskom Andreja Plenkovića na vlast to je bilo zaustavljeno, ali se onda, nakon kratkog vremena, ponovo obnovilo i sada iznova kulminira, tako da u protekla dva ili tri mjeseca imamo povećan broj vrlo ozbiljnih, ne incidenata, nego vrlo ozbiljnih nasilnih radnji, prema ljudima, njihovoj imovini, njihovoj etničkoj pripadnosti«, rekao je Pupovac. Po njegovim riječima nesnošljivost i nasilje prema drugim narodima povezana je s pokušajem rehabilitacije ustaštva. Rekao je kako je aktualna predsjednička kampanja dodatno pogoršala situaciju, te pokazuje trendove u kojem smjeru ide ova zemlja. Tvrdi da se većina kandidata natječe tko će se više dodvoriti političkoj filozofiji rehabilitacije ustaškog pokreta.



«Strašni napadi«


Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća, kazao nam je da se konzultirao s Državnim odvjetništvom i potvrdio da će još nepoznati počinitelji biti gonjeni za zločin iz mržnje. U ovom članku Kaznenog zakona, »zločin iz mržnje« izravno je unesen u taj članak.


Ali, počinitelji napada u Uzdolju nisu još pronađeni. Zna se samo tko je iste te večeri upao i izazvao incident u drugom kafiću na kninskom području, onom koji se nalazi u Đevrskama. Zbog toga podneseno je pet prekršajnih prijava te jedna kaznena prijava zbog prijetnje vlasnicima i gostima kafića. Inače, za podsjećanje, drugog dana Oluje 1995. godine u selu Uzdolje ubijeno je osmero staraca, a za taj zločin (još) nitko nije odgovarao.


Nakon srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, prekjučer je u Subotici o napadu na srpske građane RH u Uzdolju i u Đevrskama govorio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Kazao je nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je »razumljivo« što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.


Vučić je televiziji Pink izjavio da su napadi »strašni« i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti. »I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu«, rekao je Vučić. »Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji«, dodao je, prenosi Tanjug.Po njegovim riječima, nevjerojatno je da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosrpskoj agresiji, referirajući se na raspravu u Hrvatskoj oko navodnog dogovora Vučića s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović da ne koristi taj izraz.

Zajamčena zaštita


»Fasciniran sam potrebom hrvatskih dužnosnika da pet milijuna puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji. Ništa ih ne razumijem, jer kada bismo govorili o međusobnim žrtvama to je neusporedivo, kako iz Prvog, tako osobito iz Drugog svjetskog rata. Da govorimo svakog dana o genocidu u Jasenovcu, zločinu u Glini i drugim mjestima nije korisno«, rekao je Vučić.


Tu izjavu je jučer Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ocijenilo neprihvatljivom i pozvalo Srbiju da umjesto »manipuliranja činjenicama« unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.



Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je da »Milorad Pupovac nije razlog tome što maskirani ljudi upadnu i tuku građane Hrvatske zato što gledaju utakmicu, a ako neki tako misli, onda imamo problem u društvu«.Treba se, kazao je, suočiti s istinom da se nerijetko događaju fizički napadi na hrvatske građane u Hrvatskoj.– Ovo sigurno nije izoliran incident jer smo svjedoci kontinuiteta sličnih pojava. Smirivanju atmosfere u društvu ne pridonose predsjednički kandidati koji parcijalnim populističkim nastupima ne sagledavaju istinu i onda se izvlače, umjesto da se poruči da se zbog toga, kada je motiv nacionalna pripadnost, mora ići u zatvor, rekao je Vrdoljak.


»Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića«, navodi se u priopćenju Ministarstva i podsjeća da o tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.


Kako se dalje navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. »Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustava na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama«, ističe ministarstvo.


MVEP navodi da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.