"Branitelji" u napadu

Napad desničara na HAVC: Traže Hribarovu smjenu zbog “ideološke propagande protiv Hrvatske”

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Braniteljske udruge optužile su ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara i »cijelu njegovu kliku u HAVC-u» za »financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta«, filmova »15 minuta – masakr u Dvoru« i »Chriss the Swiss« te da je protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti dijelio zajedno s članovima Upravnog odbora i AV Vijeća HAVC-a među sobom gotovo 450 milijuna kuna iz hrvatskog državnog proračuna.



ZAGREB – Tri braniteljske udruge ponovno su zatražile smjenu vodstva HAVC-a zbog, kako su naveli u srijedu na konferenciji za tisak, korupcije i ideološke propagande protiv Hrvatske.


Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih invalida Domovinskog rata, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara zatražile su od državnih tijela gonjenja da dovrše istragu i upoznaju javnost s razmjerom te »neviđene pljačke hrvatskog novca«.


Optužile su ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara i »cijelu njegovu kliku u HAVC-u» za »financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta«, filmova »15 minuta – masakr u Dvoru« i »Chriss the Swiss« te da je protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti dijelio zajedno s članovima Upravnog odbora i AV Vijeća HAVC-a među sobom gotovo 450 milijuna kuna iz hrvatskog državnog proračuna.


Zar nije dovoljno što je kao ravnatelj HAVC-a Hribar radio sa svojom firmom »FIZ« i svojoj kćeri dao novac? Zar nije dovoljno što je omogućio suprotno zakonu da se dijele novci bračnim partnerima, djeci, udrugama i poduzećima članova Upravnog odbora i AV Vijeća HAVC-a, pitaju udruge.Također, udruge ističu da su inspekcije koje je poslao ministar Hasanbegović utvrdile mnoštvo nezakonitosti i nepravilnosti u radu HAVC-a i da se protiv Hribara i »njegovih poslušnika« u USKOK-u i Državnom odvjetništvu »vode mnoge istrage«.

Udruge zamjeraju potencijalnoj ministrici kulture Nini Obuljen i istaknutom HDZ-ovom dužnosniku Jasenu Mesiću da su aktivno i pasivno sudjelovali u financiranju ili davali podršku nekim od tih, po udrugama, neprihvatljivih projekata.


Zbog svega zahtijevamo od ministra Hasanbegovića da ispuni obećanje i smjeni Hrvoja Hribara i Upravni odbor HAVC-a, tog centra teorije i prakse antihrvatske politike, te javnu ispriku Jasena Mesića zbog podrške Hribaru i takvom HAVC-u, kažu predstavnici udruga te dodaju da od državnih tijela zahtijevaju da konačno dovrše započete istrage i da objave rezultate »pljačke hrvatskog novca«.


Jedan od scenarista dokumentarnog filma »Ovčara – neispričana priča» Nikola Kajkić požalio se da on i njegovi kolege nisu dobili nikakva sredstva od HAVC-a, iako im je bilo obećano, te da su film snimali godinama, skromnim sredstvima, prodajući privatnu imovinu.


On je istaknuo da je tijekom istraživanja za film utvrđeno da je na Ovčari ubijeno 276 ljudi a ne 263, kako se službeno tvrdi.