Koronavirus u Hrvatskoj

Nalazi devet radnika negativni na koronavirus, u Rijeci zabilježena još dva slučaja sumnje u zarazu

Portal Novilist.hr

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U Rijeci su zabilježena dva nova slučaja. Dotični su bili u Italiji, zaprimljeni su u KBC Rijeka gdje će prenoćiti, a njihovi nalazi se očekuju sutra, rekao je Štimac



Nalazi za svih devet radnika iz Rijeke su negativni, oni idu kući u Karlovac, kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac u programu HRT-a.


U Rijeci su zabilježena dva nova slučaja. Dotični su bili u Italiji, zaprimljeni su u KBC Rijeka gdje će prenoćiti, a njihovi nalazi se očekuju sutra, također je rekao Štimac.


Od devetorice radnika, samo je jedan imao simptome slične simptomima infekcije uzrokovane korona virusom.




U Primorsko-goranskoj županiji trenutno je pod nadzorom epidemiologa zbog moguće infekcije koronavirusom 30-tak osoba, a pronađena je, ali ne i javno obznanjena, lokacija u županiji na kojoj bi mogla biti organizirana izolacija oboljelih.


Na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa su postavljeni, a od sutra bi trebali biti u funkciji, kontejneri za epidemiološki i sanitarni pregled u kojima će se obavljati trijaža osoba za koje se procijeni da bi nakon ulaska u zemlju trebale biti pod nadzorom epidemiologa.


Otac i kćer u bolnici u Zaboku


Sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, potvrdio je u utorak navečer za Hinu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.


Riječ je o ocu i kćeri iz Krapinskih Toplica i za njih je spreman prihvat u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.


Župan Kolar je dodao da će biti smješteni u posebnom dijelu bolnice i da će njihove briseve poslati na analizu u Infektivnu kliniku “Fran Mihaljević” u Zagreb.


Inače, u Općoj bolnici Zabok pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom, a zdravstvene su ustanove osigurale potrebnu opremu i razradile protokole postupanja u slučaje sumnje na koronavirus.


Danas se testiralo 16 uzoraka


Načelnica Kriznog stožera Maja Grba-Bujević kazala je ranije danas da je na testiranju bilo ukupno 16 uzoraka na koronavirus, javlja N1.


“Na testiranju imamo još sedam uzoraka, uz ovih ranije navedenih devet. Pacijent kod kojeg je potvrđen koronavirus je mladić u dobrom zdravstvenom stanju s blagim simptomima prehlade, u 80 posto slučajeva koronavirus prolazi s blagim simptomima”, rekla je Grba Bujević,


Napomenula je kako je u njegovom slučaju odmah krenula intenzivna epidemiološka potraga za svima s kojima je bio u kontaktu.


KBC Zagreb otkazao je sve operacije i obavljat će samo hitne slučajeve, potvrdio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC Zagreb Milivoj Novak za RTL.


U drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.


Prvi slučaj u Hrvatskoj


Mlađi hrvatski državljanin, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu, pozitivan je na koronavirus i trenutno je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.


Zaraženi je zaposlenik kompanije Ericsson Nikola Tesla pa će ostali zaposlenici do daljnjeg raditi od kuće.


U srijedu, 19. veljače, mladić je bio na godišnjem odmoru u Milanu, gdje je gledao nogometnu utakmicu Atalanta – Valencia, a u petak, 21. veljače se vratio na posao u Zagrebu.


Mladić je u izolaciji, jedini kontakt mu je onaj s liječnicima.


“Dobiva terapiju, sve dobiva ono što treba. Nema ništa sad tu neuobičajeno ili iznimno u ovom trenutku što bi nas trebalo zabrinjavati”, navela je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.


Podiže se stupanj pripreme


Pojavom koronavirusa u Hrvatskoj podiže se stupanj pripreme i obrane na višu razinu.


“Sanitarnih inspektora nema dovoljno, ali smo se mi u ovom slučaju reorganizirali na način da smo iz unutrašnjosti povukli dio inspektora na granične prijelaze tamo gdje je to bilo potrebito, gdje se očekuje najveća koncentracija dolazaka”, izjavio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.


Krizni stožer, iz kojeg već danima govore kako je pitanje vremena kada će se prvi slučaj pojaviti u Hrvatskoj, i danas umiruje. Ali, broj lokacija za karantene se povećava, no ministar ne otkriva više detalja.


Ubuduće će se javnost obavještavati samo ako nalazi budu pozitivni, kako se ne bi dizala nepotrebna panika. Poručuju da stvarno za panikom nema potrebe i da se zaraženi mladić oporavlja.


Najnoviji podaci HZJZ-a


Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije podatke o koronavirusu.


Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti (COVID-19) u svijetu (izvor ECDC): 80.134


Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 2698


Trenutni broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK) (izvor ECDC): 276


Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 1


Do 24.2.2020. je laboratorijski obrađeno 24 osobe kod kojih je postavljena sumnja na bolest uzrokovanu nCoV i svi su bili negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus.


Tijekom 25.2.2020. provedeno je testiranje 7 uzoraka bolesnika kod kojih je postavljena sumnja na bolest uzrokovanu nCoV, od kojih je šest uzoraka bilo negativno na novi koronavirus. Dana 25.2.2020. potvrđen je prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 COVID-19 uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2.


Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC): Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Rusija.