Nova afera

Nalaz inspekcije: Ministar pravosuđa Antun Šprlje protuzakonito zaposlio pomoćnicu!

Gabrijela Galić

Foto B. Konjević / Cropix

Foto B. Konjević / Cropix

Pomoćnica ministra  Maja Grubišin u ministarstvu je mjesec dana radila temeljem ugovora o djelu, što je za poslove iz njezinog djelokruga nezakonito, utvrdila je Upravna inspekcija. Ugovor o djelu raskinut je s danom imenovanja



ZAGREB  Pomoćnica ministra pravosuđa Maja Grubišin mjesec dana radila je nezakonito, obavljajući poslove u djelokrugu tajnika ministarstva putem ugovora o djelu. To je, prema Zakonu o državnim službenicima nedopustivo, jer zakon dopušta da se putem ugovora o djelu, i to »iznimno, ovisno o organizaciji i potrebama službe« vanjskim pružateljima usluga mogu povjeriti pomoćno-tehnički poslovi.


Da je pomoćnica ministra pravosuđa, prije no što ju je Vlada imenovala pomoćnicom, u ministarstvu radila suprotno zakonskim odredbama, utvrdila je Upravna inspekcija. Ta inspekcija, »zapisnikom može zabraniti rad osobi zatečenoj u obavljanju službeničkih poslova iz djelokruga tijela temeljem ugovora o djelu, što u ovom slučaju nije učinjeno jer je ugovor o djelu raskinut s danom 11. veljače 2016. godine«.


Naime, tog je dana Vlada Maju Grubišić imenovala pomoćnicom ministra pravosuđa.




Stoga je Upravna inspekcija upozorila Ministarstvo pravosuđa »da ubuduće za obavljanje poslova iz djelokruga ministarstva zapošljava i raspoređuje državne službenike sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima«.


Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…