Tragični uspon

Nakon pet dana potrage nađeno tijelo nestaloga slovenskog turista

Vedrana Simičević

Na tijelu nema vidljivih značajnijih ozljeda, pa se pretpostavlja da mu je pozlilo, no točan uzrok stradavanja , znati će se nakon očevida i istrage, poručio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić



ZAGREB – Nakon pet dana intenzivne i iscrpljujuće potrage, pripadnici HGSS-a pronašli su jutros tijelo slovenskog planinara Miroslava Podjeda (68), koji se još prošlog četvrtka sam zaputio na vrh Sveti Ilija na Pelješcu.


Kako izvješćuju iz HGSS-a tijelo je pronađeno na vršnom dijelu planine, na području Kabla, izvan puteva na strmijem dijelu terena. Na tijelu nema vidljivih značajnijih ozljeda, pa se pretpostavlja da mu je pozlilo, no točan uzrok stradavanja , znati će se nakon očevida i istrage, poručio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.


Tijelo nesretnog slovenskog turista, pripadnici HGSS-a spustiti će s planine nakon očevida., Potraga za nesretnim Podjedom bila je iznimno kompleksna i naporna jer su spasioci morali pretražiti veliki i nepregledni prostor.




Više desetaka GSS-ovaca iz raznih hrvatskih GSS stanica pretražio je mnoge padine, litice, šume i jaruge uz pomoć nekoliko potražnih pasa, a potragu su otežavale velike vrućine.


Spasioci su se čak spuštali užetima niz strme stijene, pretražujući svaki dio velikog područja., Podjed se 12. srpnja uputio na vrh Sveti Ilija iznad Orebića, a kad se do večeri nije vratio, niti javljao na mobitel, njegova supruga alarmirala je iste večeri policiju i GSS čiji su pripadnici krenuli u potragu već te noći.  U potrazi je sudjelovao i policijski helikopter sa kojim se je u više navrata pretraživalo čitavo područje iz zraka.


Ova potraga na žalost podsjeća na onu za nestalim Australcem Johnom Andrew Modistachom u ljeto 2005. godine koja je također završila pronalaskom tijela nesretnog turista.,