Nova sjednica

Nakon jednomjesečnog odmora, u srijedu Sabor nastavlja s radom

Hina

Sedma sjednica potrajat će do kraja ožujka, a u 30-ak plenarnih dana zastupnici će raspraviti brojne zakone, kako one koje je predložila Vlada, tako i oporbene

Nakon jednomjesečnog odmora saborski zastupnici u srijedu se vraćaju u sabornicu, budući da počinje nova, 7. sjednica na kojoj ih čeka više od 100 točaka dnevnog reda. Nova će sjednica uobičajeno početi Aktualnim prijepodnevom, na kojemu će pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade postaviti 39 zastupnika. Ždrijebom je odlučeno da će prvi pitanje postaviti nezavisni Furio Radin, posljednji SDP-ov Peđa Grbin.

Sabor će u srijedu raspraviti i premijerovo Izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini, dok će se u četvrtak pred zastupnicima naći Vladin Prijedlog zakona o državnoj imovini.


Sedma sjednica potrajat će do kraja ožujka, a u 30-ak plenarnih dana zastupnici će raspraviti brojne zakone, kako one koje je predložila Vlada, tako i oporbene.


Vlada je Saboru poslala Konačan prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se ovlast raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu vraća općinama i gradovima, prestaje potreba za funkcioniranjem Agencije za poljoprivredno zemljište te se ona ukida.




Predložila je i izmjene Zakona o poticanju ulaganja, koje će, uz ostalo, omogućiti povoljnije uvjete za ostvarenja potpora za projekte s područja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT).


Na saborskom dnevnom redu su i brojni oporbeni prijedlozi, među njima i Kluba SDP-a da se po hitnom postupku potvrdi Istanbulska, odnosno Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.


Raspravu čeka i nekoliko desetaka izvješća za 2015. i 2016. godinu koje su, među inima, podnijeli Hrvatska narodna banka, Fina, HANF-a, Državno odvjetništvo, Agencija za elektroničke medije.


Najavljujući novu sjednicu, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je i izmjene saborskog Poslovnika te donošenje Etičkog kodeksa za zastupnike. »Ideja je da se Poslovnik donese u prvim tjednima zasjedanja, a paralelno da se donese i etički kodeks«, kazao je Jandroković početkom siječnja.


Izmjenama Poslovnika naglasak se stavlja na uvođenje reda u traženju stanki, skraćuje vrijeme za replike i povrede Poslovnika. Umjesto sadašnje dvije, replika bi trajala jednu minutu, ne bi se moglo replicirati unutar kluba, o povredi Poslovnika umjesto do jedne minute zastupnici bi govorili do najdulje pola minute.


Kad je riječ o stankama, predstavnik kluba zastupnika mogao bi tražiti da iznese stav kluba o bilo kojoj temi u vremenu od 13,30 do 15 sati, izlaganje mu, kao i do sada, ne bi smjelo prijeći pet minuta, a na njega se ne bi moglo replicirati.


Novom sjednicom Sabor ‘otvara’ redovitu parlamentarnu sezonu koja traje do 15. srpnja.