Četveročlana obitelj na rubu propasti zbog birokracije

Nakon bolesti još i ovrha: Majka prodaje namještaj da spasi bolesnog sina

Ljerka Bratonja Martinović

Sve što HZZO propiše, nama je nedovoljno. Čak su i invalidska kolica prilagođena starcima, a ne 30-godišnjaku, kaže ogorčena Zagrepčanka, majka oboljelog Markice Andričića



Invalidnina od 1.250 kuna, koliko mjesečno primi od države, 32-godišnjem Markici Andričiću oboljelom od cerebralne paralize nije dovoljna ni za pokriće troškova osnovnog medicinskog pribora i lijekova, a kamoli za život. Iako je riječ o teškom bolesniku sa 100-postotnom invalidnošću, obvezno zdravstveno osiguranje ne pokriva medicinske potrepštine koje su mu liječnici odredili, pa sam mora kupovati cistostome, sterilne gaze, vrećice za urin, pelene… Njegova je bolest obitelj dovela na rub egzistencije, a zbog neplaćenih računa za režije, koje nemaju otkud platiti, prijete im ovrhe.


Do svega toga ne bi došlo, tvrdi njegova majka Anđelka, da je HZZO Markici osigurao sve što mu je obzirom na njegovu bolest potrebno. Zdravstvena blagajna, kaže, plaća najjeftiniji medicinski materijal koji je za njegu njenog sina, koji u ranama leži na poklonjenom krevetu, potpuno neprikladan, a to ga može stajati života.



Markica Andričić




Zagrebačka banka:


Tekući račun: 3237802475


IBAN: HR1023600003237802475



– Moj je sin samo ove godine triput bio u bolnici zbog urinoinfekcije, a od posljednje je sredinom studenog dobio sepsu i bio na rubu smrti. Liječnici na Rebru napisali su koje mu cistostome trebaju, ali HZZO njihov trošak ne pokriva, pa ih kupujem sama. Samo to nas košta 1.000 kuna mjesečno – kaže majka Anđelka. O trošku HZZO-a dobije 30 vrećica za urin za razdoblje od tri mjeseca, a ta joj količina dostaje za samo mjesec dana, dok ostala dva mjeseca vrećice kupuje sama. »Sve što HZZO propiše, nama je nedovoljno. Sve su reducirali, pa i invalidska kolica koja dobijemo preko HZZO-a prilagođena su starcima, a ne 30-godišnjaku. Nekoliko mi je puta pao iz takvih kolica, to najbolje govori koliko su mu prilagođena«, navodi ogorčena Zagrepčanka. 


Markica je unatoč bolesti završio srednju školu, ali mu se stanje posljednjih godina pogoršalo i danas je prikovan za krevet.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista