Sporni ugovori

Nakon Voće Vukelić: Ni novi ravnatelj ne želi potpisati preseljenje AZO-a u Zagrebtower

Bojana Mrvoš Pavić

Kako neslužbeno doznajemo, Rene Vukelić se konzultirao  s nezavisnim odvjetnicima te shvatio da na preseljenje ne smije pristati. Prema računici bivšeg ravnatelja Nevena Voće, Agencija  za zaštitu okoliša najam u staroj zgradi plaća 252 tisuće kuna godišnje, a u Zagrebtoweru je košta više od milijun kuna



ZAGREB  Ni tri mjeseca otkad je imenovan na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša (AZO), Rene Vukelić nije potpisao odluku o preseljenju u Zagrebtower – skupe i luksuzne prostore u koje je ministar Mihael Zmajlović odavno preselio svoje Ministarstvo zaštite okoliša te Državni zavod za zaštitu prirode. Preseljenju se dugo protivio i bivši ravnatelj AZO-a Neven Voća, kojeg je zbog toga Zmajlović u travnju smijenio, optuživši ga da je dotad već uzrokovao gubitak od 250 tisuća kuna zbog plaćanja praznih prostora u Zagrebtoweru. Ubrzo nakon toga je Renea Vukelića postavio na Voćino mjesto, no i on, po svemu sudeći, odbija potpisati preseljenje.


Na staroj adresi


Kako neslužbeno doznajemo unutar same Agencije, Vukelića, koji je dotad tamo vodio međunarodne poslove, Zmajlović je odabrao jer je riječ o povučenom čovjeku za kojeg se očito mislilo da će bez pogovora izvršiti Zmajlovićevu odluku o preseljenju. »Vukelić možda jest miran čovjek, ali sigurno nije glup. Konzultirao se s nezavisnim odvjetnicima te shvatio da na preseljenje ne smije pristati«, kaže nam izvor u Agenciji, koja još uvijek »živi« na Trgu maršala Tita, u zgradi u kojoj su uvjeti za rad loši, ali je preseljenje u Zagrebtower, kažu zaposlenici, daleko lošija varijanta. Prema računici koju je u travnju objavio Voća, Agencija najam u staroj zgradi plaća 252 tisuće kuna godišnje, a u Zagrebtoweru je košta preko milijun kuna, i to za samo 134 kvadrata više nego što ih ima sada.


Zašto do sada nije potpisao preseljenje, Vukelić našem listu osobno nije odgovorio. Iz njegovog ureda za odnose s javnošću poručeno je samo kako se, sukladno odlukama Vlade, Agencija za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode spajaju u Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu (HAOP) pa je i pitanje preseljenja dio tog procesa za koji će biti zadužen ravnatelj HAOP-a.




Slično odgovaraju i iz Zmajlovićevog ministarstva. Budući da se spajaju AZO i Državni zavod za zaštitu prirode, napominju, treba prvo vidjeti kako razmjestiti zaposlenike. Na pitanje kako je čekanje na preseljenje sad u redu, a Voću se optužilo da zbog odbijanja preseljenja stvara nepotrebne troškove, kod Zmajlovića odgovaraju kako će se gubici nastali zbog dvostrukog troška namiriti iz proračuna AZO-a na način da za državni proračun nema dodatnog troška.


Zmajlovićev odgovor


Spajanje AZO-a s Državnim zavodom za zaštitu prirode, koji je već u Zagrebtoweru, zapravo je jedini mehanizam pomoću kojeg će Zmajlović natjerati i AZO u nove, skupe prostore, uvjeren je Voća.


»Od spajanja Agencije i Zavoda je ministar prije dvije godine odustao. Sad kad se našao u bezizlaznoj situaciji, kad v.d. ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša kojega je osobno odabrao odbija preseliti, ukidanje Agencije mu je jedini način da je preseli u Zagrebtower. Taj isti Zagrebtower je gradio sadašnji direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Muller, a sad je stranom investitoru osigurao višegodišnji Ugovor o najmu. Pravno gledano, sav posao oko preseljenja je odrađen s nevjerojatnom nonšalancijom, valjda uz pretpostavku da je javnost hrpa neukih ljudi koja nema pojma kako funkcionira pravna država«, zaključuje Voća.


Njegov je napad, odgovaraju iz Zmajlovićevog ministarstva, »proziran pokušaj da zamagli svoje afere, sukobe interesa i nezakonito poslovanje tijekom svog mandata«.