Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4n
Sutra: 21° 23° 12
23. svibnja 2018.
Nagodbe s USKOK-om

Nakon Lončar Papeš i Bojan Dinić priznao izvlačenje novca u aferi Fimi media?

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 16. ožujak 2012. u 15:35 2012-03-16T15:35:03+01:00

Neslužbeno se doznaje da se s USKOK-om nagodio i Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida preko koje se također »izvlačio« novac iz državnih institucija i tvrtki.

Tri dana prije pripremnog ročišta u slučaju »Fimi media« jedna od optuženih Anita Lončar Papeš nagodila se s USKOK-om te je u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačila novac za HDZ i bivšeg predsjednika te stranke Ivu Sanadera.

Odvjetnik Mitko Naumovski potvrdio je Hini da je danas u USKOK-u postignuta nagodba prema kojoj je optužena Anita Lončar Papeš priznala nedjelo u zamjenu za 11-mjesečnu zatvorsku kaznu. Uz bezuvjetnu zatvorsku kaznu ona će, ako zagrebački Županijski sud potvrdi nagodbu, državi vratiti dva milijuna kuna, koliko je po tvrdnjama USKOK-a »zaradila« u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi.

Osim za optuženu Lončar Papeš, nagodba je postignuta i za njenu tvrtku Ani Lon, jednu od triju optuženih tvrtaka.

Neslužbeno se doznaje da se s USKOK-om nagodio i Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida preko koje se također »izvlačio« novac iz državnih institucija i tvrtki.

»Fimi media« je jedna od najvećih korupcijskih afera u kojoj su, uz Sanadera i HDZ kao pravnu osobu, optuženi bivši dužnosnici te stranke – rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević te vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

Pripremno ročište zakazano je za 19., 20. i 21. ožujka, a u ta tri dana sutkinja Ivana Čalić trebala bi odrediti datum početka suđenja optuženima za »izvlačenje« više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

Odvjetnici bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji se, po optužnici, osobno okoristio s 15 milijuna kuna, danas su najavili da će uz svjedoke na pripremnom ročištu predložiti i provođenje nekoliko vještačenja.

»Imamo priličan broj svjedoka. Za sada preko 50, što je bitno manje u odnosu na tužiteljstvo, ali mislimo da su naši bitno kvalitetniji«, kazala je odvjetnica Jadranka Sloković.

Upitana hoće li među svjedocima biti predložena i predsjednica prve optužene političke stranke HDZ-a Jadranka Kosor, kazala je da o tome ne smije govoriti.

»Optužno vijeće je tajno i tek nakon odluke suda znat će se tko će svjedočiti«, dodala je.

HDZ, u čiji se »crni fond« od 2003. do 2009. po tvrdnjama tužiteljstva nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna, na sudu će predstavljati Damir Sesvečan, dok će stranku zastupati Davorin Budin i Tomislav Penić. Oni su nakon potvrđivanja optužnice kazali da su ukazali na devet ozbiljnih argumenata kojima će polako »ljuštiti optužnicu«.

Optužnica u slučaju »Fimi media« s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slučaju »Hypo« i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slučajeve Sanaderu već sudi.

Optužnicom nisu obuhvaćeni ministri i šefovi javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Za zdravlje i dobro raspoloženje