Ipsos Puls

Nakon 100 dana Kolindu Grabar-Kitarović podržava 48% birača

Dražen Ciglenečki

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

U početnoj fazi mandata Ivo Josipović uživao je daleko veću podršku nego što je sada ima aktualna predsjednica



ZAGREB  Ivo Josipović je, iako vrlo tijesno, izgubio izbore, Kolinda Grabar-Kitarović je pobijedila i idućih će pet godina obnašati predsjedničku dužnost. To su neprijeporne i ključne činjenice, ali nije posve nevažno niti kakva je percepcija hrvatskih građana o predsjedniku Republike, uključujući i onih koji mu na izborima nisu dali svoj glas.


I tu je jako zanimljivo da je u početnoj fazi mandata, Josipović uživao daleko veću podršku nego što je sada ima aktualna predsjednica. U travnju 2010. godine, Josipovića je u istraživanju agencije “Ipsos Puls” najpozitivnijim političarom smatralo čak 84 posto ispitanika.


Prema rezultatima u ponedjeljak objavljene ankete iste agencije, rad Kolinde Grabar-Kitarović uglavnom odobrava 48 posto birača, uglavnom ih ne odobrava 37,7 posto, a ne zna 14,4 posto. A potpunu sliku o prihvaćenosti njih dvoje daju Josipovićevi podaci iz 2014. izborne godine. Razumljivo je da je njegova popularnost, s obzirom da su se pojavili drugi kandidati za predsjednika Republike, bila u padu, ali i tada je Josipović bio anketno dominantan u odnosu na sadašnje brojke Kolinde Grabar-Kitarović.




U svibnju prošle godine Josipovićev rad uglavnom je odobravalo još 62 posto ispitanika, a na kraju mandata podržavalo ga je 52 posto, dok je protiv njega bili 43 posto građana. Kolinda Grabar-Kitarović krenula je u ožujku s 54 posto sklonih joj Hrvata, a trenutačno je, eto, već ispod 50 posto. Predsjednica, dakle, dosta brzo gubi podršku, što, naravno, njoj ne mora ništa značiti, jer izbori su tek krajem 2019. godine.


Agencija “Ipsos Puls” istražila je i kako Kolindu Grabar-Kitarović ocjenjuju birači pojedinih stranaka. Među HDZ-ovcima je podržava 84 posto, a njezin rad uglavnom ne odobrava njih 10 posto. Ozbiljnu potporu predsjednica ima i među biračima Živog zida, kojih 48 posto odobrava njezin rad, a 37 posto ne, te Orah-ovcima, od kojih Kolindu Grabar-Kitarović podržava 43 posto, protiv nje je 47 posto.


Predsjednica Republike slabo kotira među biračima SDP-a, njezine poteze uglavnom ih odobrava 22 posto, 64 posto ih uglavnom ne odobrava.