Ministar odbacuje prozivke

Nakić odgovara udruzi Vigilare: “Pilule za dan poslije” nisu abortivno sredstvo

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

"Te su pilule i dosad, više od godine dana, bile dostupne bez recepta u ljekarnama i mogao ih je kupiti bilo tko. Nisu abortivne već sprječavaju neželjenu trudnoću odgađanjem ovulacije", istaknuo je Nakić. Na prosvjedni dopis udruge Vigilare odgovorio je kako on osobno nije za pobačaj, ali nije ni za neželjene trudnoće, osobito kod maloljetnica



ZAGREB Nakon što je odluka Ministarstva zdravlja o potpunoj liberalizaciji prodaje »pilule za dan poslije« izazvalo reakcije konzervativnog dijela javnosti, ministar Dario Nakić u petak je objasnio da nije riječ o abortivnom sredstvu, te su pilule i dosad bile dostupne svima, a jedina je novost što se sada mogu dobiti bez popunjavanja upitnika u ljekarnama.


“Te su pilule i dosad, više od godine dana, bile dostupne bez recepta u ljekarnama i mogao ih je kupiti bilo tko. Nisu abortivne već sprječavaju neželjenu trudnoću odgađanjem ovulacije”, istaknuo je Nakić upitan za prozivke konzervativne aktivističke udruge Vigilare, koja mu je zbog liberalizacije prodaje pilula »za dan poslije» uputila dopis s pozivom da povuče dostupnost abortivnih sredstava ili odstupi s dužnosti.


»Jedina je promjena da osoba koja kupuje tablete ne mora više ispunjavati upitnik, koji je bio malo previše intiman i mogao je dovesti kupca u neugodnu situaciju. Istinitost navedenih podataka ionako nitko nije mogao provjeriti«, izjavio je Nakić novinarima nakon potpisivanje ugovora o nabavi novih CT uređaja u Ministarstvu zdravlja.




Dodao je kako se ostavlja mogućnost njihove kupnje kako bi se smanjilo broj neželjenih trudnoća, osobito kod mlađih osoba, te da se kupci zbog upitnika ne moraju izlagati neugodnim ili ponižavajućim situacijama.


Na prosvjedni dopis udruge Vigilare odgovorio je kako on osobno nije za pobačaj, ali nije ni za neželjene trudnoće, osobito kod maloljetnica, a ovaj potez Ministarstva zdravlja nema nikakve veze s pronatalitetnom politikom ni ičim sličnim.


»Samo smo željeli zaštititi dostojanstvo osoba kod kupnje nečega što je već dostupno. Postoje drugi načini popularizacije pronatalitetne politike«, poručio je.