Što je ministar htio reći?

Nakić: C1 uputnica nije ukinuta, kao ni interne uputnice, samo je poslan naputak da ih se ne zloupotrebljava

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ministar Nakić tvrdi da se radi o pogrešnoj interpretaciji naputka poslanog ovih dana bolnicama, a kojim se  samo pojašnjavaju nova pravila od lipnja ove godine. "Ministarstvo je poslalo samo pojašnjenje postupanja s C1 uputnicama za pojedine slučajeve. Nije riječ ni o kakvim novim uputama", ističe Nakić



Ministar zdravlja Dario Nakić vratio je stari sustav izdavanja C1 uputnica, nakon što je njihovim ukidanjem prije mjesec i pol dana izazvao golemo nezadovoljstvo pacijenata i liječnika primarne zdravstvene zaštite. Iz Direkcije HZZO-a bolnice su 9. kolovoza primile naputak donesen u suglasnosti s Ministarstvom zdravlja, u kojem se pozivaju da temeljem C1 uputnice pacijentu izdaju sve interne uputnice koje su potrebne za dijagnostičko i terapijsko zbrinjavanje pacijenta temeljem uputne dijagnoze, pa i onda kad to uključuje uputnice za druge medicinske djelatnosti.



Nakić: Netočno je da se vraćalo pacijente jer nemaju ispravne uputnice


Ministar zdravlja Dario Nakić demantirao je u subotu medijske napise prema kojima je povukao naputak bolnicama o ograničavanju izdavanja C1 uputnica, koje su i dalje ograničene na preglede unutar iste specijalizacije, izvještava Hina.


C1 uputnice izdaju liječnici primarne zdravstvene zaštite za pregled i cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti, a ministar Nakić je u izjavi Hini istaknuo da su proteklih dana samo poslali pojašnjenje bolnicama koje interne uputnice za koje uputne dijagnoze mogu izdavati pacijentima s C1 uputnicom.




Ministar je demantirao naš list kako se vraća “stari sustav izdavanja C1 uputnica, nakon što je njihovo ukidanje prije mjesec i pol dana izazvalo golemo nezadovoljstvo pacijenata i liječnika obiteljske medicine”.


Riječ je, kaže, o pogrešnoj interpretaciji naputka poslanog ovih dana bolnicama, a kojim se  samo pojašnjavaju nova pravila od lipnja ove godine, po kojima gastroenterolog ne može više slati pacijenta internom uputnicom psihijatru.  


“Ministarstvo je proteklih dana bolnicama poslalo samo pojašnjenje postupanja s C1 uputnicama za pojedine slučajeve. Nije riječ ni o kakvim novim uputama”, ističe Nakić.


Iako je ministar više puta naglašavao da naputkom o C1 uputnicama želi vratiti značenje liječnicima obiteljske medicine, novi sustav izdavanja tih uputnica izazvao je veliko nezadovoljstvo među dijelom obiteljskih liječnika. 


KoHOM: Ministar bi se treba ispričati pacijentima  


Nezadovoljstvo tom odlukom ministra zdravlja Darija Nakića iskazali su predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ) i Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).


Udruge su upozorile na kaos u zdravstvenom sustavu, posebno u ordinacijama obiteljske medicine i kod pacijenata koji sada ponovno moraju dolaziti kod svog obiteljskog liječnika po uputnicu za svaku bolničku pretragu.


Članica Izvršnog odbora KoHOM-a Ines Balint rekla je Hini kako “Smatra da bi se ministar trebao ispričati hrvatskim pacijentima i javnosti zbog kaosa koji je bio izazvan posljednjih mjesec dana s C1 uputnicama, bez da se o tome konzultirala struka”.


“Neslužbenog ministrovog naputka bolnice su se počele slijepo pridržavati i naprasno vraćati već naručene pacijente putem internih uputnica. To je izazvalo takav kaos da zahtijeva ispriku pacijentima. Naručeni pacijenti  dolaze u zagrebačke bolnice iz udaljenih krajeva, a onda ih vraćaju na bolničkim šalterima i traže da im obiteljski doktor  napiše novu uputnicu. Na Rebru su tražili od pacijenata da potpišu izjave i jamče da će donijeti drugu uputnicu od svog obiteljskog doktora. U suprotnom, bez obzira što imaju tzv. internu uputnicu, bit će im usluga naplaćena u punom cjenovnom iznosu. Naše javne bolnice dale su si za pravo da slijepo slušaju taj naputak koji nema pravne osnove, jer ga nije donijelo Upravno vijeće HZZO-a, niti je objavljen u Narodnim novinama”, kaže Balint.  


Ministar smatra da se nema zašto ispričavati


Ministar pak na to odgovara da se “nikome neće ispričavati jer nema zašto”, te ponovno ističe kako “C1 uputnica nije ukinuta, kao ni interne uputnice. Samo je poslan naputak da se te uputnice ne zloupotrebljava”.


Netočno je, kaže, da se vraćalo pacijente jer nemaju ispravne uputnice, koje se “mogu elektronički poslati”.  “Pacijent iz Dubrovnika ne dolazi u Zagreb da bi sa C1 uputnicom obavio sve pretrage od jednom.  To nije uputnica za hitni bolnički prijem i s njome se može naručiti samo za daljnje preglede unutar iste specijalnosti”.


Ponavlja da je osnovni cilj  uvođenje reda u zdravstveni sustav te omogućavanju liječniku obiteljske medicine da bude osnovni stup zdravstvene usluge.


“Ojačat ćemo ulogu obiteljskih liječnika kojima ćemo smanjiti broj pacijenata sa sadašnjih 2200 na 1500, da bi mogli pregledavali i voditi svoje bolesnike, a ne da to umjesto njih radi netko drugi”, poručuje Nakić. 



Argumenti su u ovom slučaju očito nadjačali Nakićevu namjeru da reducira pisanje internih uputnica i rastereti bolničke kolege pa je odlučio vratiti dobro uhodani sustav uveden u rujnu 2013. godine. Uputnica C1 uvedena je s ciljem da pacijent koji s njom dođe u bolnicu dobije pregled i cjelovitu obradu, uključujući dodatne preglede i dijatnostičke pretrage za koje specijalist procijeni da su potrebne. Bolnički specijalist temeljem C1 uputnice piše interne uputnice, a pacijenta šalje i kolegama specijalistima drugih područja, ako to smatra potrebnim. Upravo je to zasmetalno Nakiću koji je krajem lipnja opseg C1 uputnice ograničio samo na jednu specijalizaciju. Tako su se pacijenti koje, primjerice, kardiolog pošalje na neurološki pregled, umjesto da im on napiše internu uputnicu, morali vraćati obiteljskom liječniku po novu uputnicu, a onda u bolnicu da se naruče na novi pregled.


Usporena obrada


Sve je to bitno usporilo obradu pacijenata. Mnogi od njih zbog Nakićeve su odluke izgubili već zakazane termine i morali se naručivati za nove, što je posebno pogodilo pacijente s otoka i udaljenih krajeva. Neki su pacijenti ipak pregledani na temelju interne uputnice, ali pod prijetnjom plaćanja cijene pregleda ako ne donesu »crvenu« uputnicu liječnika primarne zdravstvene zaštite.


Obiteljski liječnici ne kriju zadovoljstvo Nakićevom kapitulacijom pred pobunom javnosti i struke koja se digla zbog ukidanja C1 uputnice.


– Hvala bogu da je zdravstvena administracija poslušala liječnike, iako je to učinila isključivo zbog medijskih pritisaka, a ne zbog uvažavanja mišljenja struke. Drago mi je da su prihvatili stav KoHOM-a i svih obiteljskih liječnika da treba zadržati izdavanje internih uputnica u interesu pacijenata i lakšeg ostvarivanja zdravstvenih usluga – komentira Ines Balint, članica Izvršnog odbora Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM). »Apsolutno se slažemo da C1 uputnica treba biti vezana samo za uputnu dijagnozu, a za sve ostalo, neka bolnički kolega specijalist odluku o liječenju drugih dijagnoza prepusti obiteljskim liječnicima«, dodaje Balint.


Protupravna odluka


Uputnice C1 ona i njeni kolege, ističe, izdaju samo u slučajevima kad su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti napravili sve što su mogli, a smatraju da zdravstveno stanje pacijenta nije riješeno. »Od bolničkih specijalista očekujemo da pacijenta, nakon kompletne obrade, vrate kad riješe njegov zdravstveni problem«, objašnjava Balint. Nakić je, naime, sugerirao da se obiteljski liječnici pišući C1 uputnice rješavaju pacijenta i više ga i ne vide.


– Taj argument apsolutno ne stoji. Mi vrlo dobro znamo gdje nam je pacijent, redovito konktaktiramo s njim i brinemo o njemu – poručuju iz KoHOM-a.


Ograničavanje C1 uputnica na svojoj su koži najviše osjetile najosjetljivije kategorije bolesnika, pa su tako na štetne posljedice Nakićeve odluke ukazali iz udruge Remisija. Oboljelima od reumatoidnog artritisa, upozorio je predsjednik udruge Nenad Horvat, problem je ustati i otići do trgovine, a kamoli šetati od bolnice do liječnika za svaku uputnicu. Iz udruga pacijenata upozorili su i da je ministar odluku donio protupravno, mimo Upravnog vijeća HZZO-a, te da bi neizdavanje internih uputnica od rujna moglo produljiti liste čekanja.


– Činjenica je da tehnički ministar nema mandat propisivati takve stvari. HZZO je uvidio svu korist za bolnice i pacijente, pozdravljam takvu odluku ispred udruga pacijenata i svih ostalih. Ljudi su bili zgroženi – kaže Horvat. »Kad bi se netko poželio ponovo upustiti u takvu avanturu, bilo bi vrlo mudro razmisliti i porazgovarati s onima koji koriste uputnice, pa onda vidjeti treba li neki pregled ili ne treba. Gotovo sve kronične bolesti zahtijevaju multidisciplinarni pristup, gastroenterolog mora nekad pacijenta poslati psihologu, reumatologu, fizijatru, kao što reumatolog nekad mora preporučiti pregled gastroenterologa. To nije u koliziji, to svakom treba biti jasno«, upozorava predsjednik Remisije.


Nemjerljiva šteta


Šteta koju je Nakić očito nepromišljenim potezom nanio pacijentima nemjerljiva je, dodaje Horvat, no ublažena zahvaljujući bolničkom osoblju koje nije uvijek striktno primjenjivalo ministrovu odluku već je imalo razumijevanja za pacijenta.


Povratak na staro neće se svidjeti jedino dijelu bolničkih liječnika okupljenih u HUBOL, koji su se protivili internim uputnicama tvrdeći da se time dodatno opterećuje bolnički sustav, a pacijente šalje na »sistematske preglede«. Upravo je njima Nakić izašao ususret limitirajući C1 uputnice na samo jednu specijalizaciju.


Limitiranje C1 uputnica nije prva loša procjena aktualnog ministra zdravlja: slično je već prošao i s krupnijim reformskim idejama koje su se brže ispuhale nego ih je uspio provesti. Tako je poskupljenje dopunskog osiguranja Nakić najprije »odgodio za jesen«, a sad ga, pred izbore, više i ne spominje. Naplata pregleda na hitnom traktu po cijeni od 150 kuna nije mu prošla zbog manjka saborskog kvoruma, a u vodu mu je pala i zamisao da u turističkim krajevima omogući otvaranje ljekarni na svakih 300 metara. Ljekarnička struka taj je prijedlog ocijenila protuzakonitim pogodovanjem privatnim interesima na štetu pacijenata i ugrožavanjem ljekarničke struke.