Ministar zdravlja

Nakić: Ako uštedama ne pokrijemo gubitke, moguće je poskupljenje dopunskog

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Posebno se okomio na ponovno pokretanje sanacije bolnica, koje se navodno planira u redovima Narodne koalicije ako pobijede na rujanskim izborima. Prošlu sanaciju, pokrenutu u vrijeme SDP-ove vlade, ocijenio je jednom od najgorih stvari koje su nam se dogodile



Uoči predstavljanja izbornog programa Narodne koalicije (SDP, HNS, HSS, HSU), tehnički ministar zdravlja Dario Nakić (HDZ) komentirao je u ponedjeljak neke pojedinosti SDP-ova zdravstvenog programa koje su procurile u javnost, ocijenivši ih populističkom »listom lijepih želja«. 


Po pisanju medija, SDP-ov program obećava zadržavanje dosadašnjeg opsega prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja i smanjivanje participacija. Nakić je na pitanje novinara rekao i da će HDZ inzistirati na racionalizacijama i uštedama, a ako se na taj način ne budu mogli pokriti gubici, ne isključuje povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja.


Izborni program Narodne koalicije, vezan za zdravstvo, Nakić je komentirao nakon primopredaje uređaja umjetnih pužnica u Kliničkom bolničkom centru Sestara Milosrdnica te ponovio da je dosadašnji zdravstveni sustav neodrživ. Sadržaj reforme nije upitan ni sindikatima, no pitanje je kada poduzeti određene korake, rekao je te istaknuo pozitivne ocjene koje su predložene reformske mjere njegova ministarstva dobile od Europske komisije.




Posebno se okomio na ponovno pokretanje sanacije bolnica, koje se navodno planira u redovima Narodne koalicije ako pobijede na rujanskim izborima. Prošlu sanaciju, pokrenutu u vrijeme SDP-ove vlade, ocijenio je jednom od najgorih stvari koje su nam se dogodile, s utrošenih 3,5 milijarde kuna iz državnog proračuna, uz istodobno generiranje više od 2,5 milijarde kuna novih gubitaka.


»Ponovno se inzistira na jednom potpuno neuspješnom projektu, bez osiguranja jasne financijske stabilnosti i konsolidacije sustava. Bez odgovornosti u vođenju sustava, u ovakvo stanje su nas doveli različiti populizmi, pokušaj pričanja o nečemu što nema realne osnove«, istaknuo je Nakić


No, na pitanje hoće li HDZ-ov i dalje inzistirati na povećanju cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja, nije izravno odgovorio. Ostavio je tu mogućnost ako se »uštedama i racionalizacijama ne budu mogli pokriti gubici«. Tada, rekao je, ne preostaje nikakav drugi način, nego da se sustav stabilizira po principu solidarnosti kako bi se svim građanima omogućila kvalitetna zdravstvena zaštita.


Upitan pak za uvođenja plaćanje hitne pomoći, Nakić je ponovio da mu je cilj unutar službe hitne medicine omogućiti bolju dostupnost, da hitni pacijenti budu pregledani unutar jednog sata te da im se unutar četiri sata postavi dijagnoza.


Oštro je odbacio špekulacije o uvođenju poreza na slatka pića i slatkiša, istaknuvši da o tome u Ministarstvu zdravlja nikada nisu razmišljali.


U cilju borbe protiv porasta pretilosti u Hrvatskoj bit će pokrenuti programi koji će povećati tjelesnu aktivnost, osobito djece u osnovnim školama.


»Potaknut ćemo stvaranje drugačijih, zdravih stilova života, povećavajući svijest o potrebnoj fizičkoj aktivnosti i zdravim načinima prehrane bez uvođenja novih poreza«, istaknuo je Nakić.


Podsjetio je i da je u njegovu mandatu nabavljeno 16 CT uređaja, a plan je bio i nabava linearnog akceleratora te šest uređaja za digitalnu mamografiju, i to iz fondova EU, bez zaduživanja i opterećivanja državnog proračuna.