Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Novo otkriće

Najveća Kuščevićeva afera dosad: Firme njegova savjetnika došle do 166 tisuća kvadrata zemljišta

Foto Facebook Lovro Kuščević
Foto Facebook Lovro Kuščević
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2019. u 19:08 2019-07-05T19:08:00+02:00

S tom malteškom kompanijom Holika veže čitav niz projekata i kompanija, uglavnom po istom modelu: Holik djeluje kao direktor, a CLH Malta United kao vlasnik ili suvlasnik, na adresi Mihovilova Širina 13 u Splitu

Telegram je otkrio kako su tijekom mandata Lovre Kuščevića kao načelnika Nerežišća na Braču ogromne količine vrijednog zemljišta završile u rukama off-shore kompanija. Kompleksna mreža malteških tvrtki čvrsto je povezana s trenutnim djelatnikom Ministarstva uprave i glavnim savjetnikom ministra Kuščevića u Ministarstvu uprave, Željkom Holikom, čovjekom koji se spominjao i u Panama Papers istrazi o off-shore kompanijama.

Po istom modelu kojim je sebi legalizirao kuću, investitorima koji su po Braču kupovali zemljišta van građevinskih zona, Kuščević je izmjenama Prostornog plana omogućio milijunsku zaradu na nekadašnjim pašnjacima i kršu, na kojima im je naknadno dozvoljena gradnja.

Naime, izmjenama prostornog plana kojima je vlastitu štalu pretvorio u kuću, značajno su profitirali i investitori skriveni iza off-shore kompanija registriranih na Malti. Poslovne knjige njihovih hrvatskih podružnica, prijavljenih na istoj adresi u Splitu, iskazuju ukupnu vrijednost zemljišta od 280 milijuna kuna na raznim hrvatskim otocima, od čega na bračku općinu Nerežišća otpada najmanje 166 tisuća kvadrata.  Osim toga, ekskluzivno otkriva Telegram, Željko Holik sjedio je na ključnoj sjednici općine Nerežišća, na kojoj je izglasana promjena prostornog plana.

Veze Kuščevića i Holika sežu i puno dalje, otkriva Telegram. Kroz niz medijskih istupa, načelnik Kuščević gura dubiozan projekt revolucionarnog centra za liječenje najtežih oblika tumora, Brač Medical City, za koji je ustvrdio da će biti među najboljima na svijetu. Projekt, detaljno ishvaljen u medijima te 2013. godine, otoku je trebao donijeti stotine milijuna eura i barem tisuću radnih mjesta, pri čemu će se vrijednost ulaganja i broj radnih mjesta mijenjati iz objave u objavu,

Kao tvrtka iza projekta navodi se Medis Investments, a Kuščević obećava javni novac za izgradnju potrebne infrastrukture poput kanalizacije, struje i pristupnih cesta. U zajedničkim medijskim nastupima Kuščević i Holik hvale projekt kao ključan za razvoj otoka. Medis Investments tada je još u vlasništvu istoimene offshore tvrtke s Kariba, za koju Holik 2015. tvrdi da financira sve.

“Sredstva za razvoj projekta prikupljaju se fondovski, a osigurava ih naša tvrtka osnivač Medis Investments Ltd. iz Nevisa”, kazao je za Jutarnji list.

Međutim, karipska tvrtka ubrzo je izgubila interes za revolucionarno zdravstvo u Nerežišću – hrvatska podružnica 2016. prelazi u vlasništvo tvrtke CLH Malta United.

S tom malteškom kompanijom Holika veže čitav niz projekata i kompanija, uglavnom po istom modelu: Holik djeluje kao direktor, a CLH Malta United kao vlasnik ili suvlasnik, na adresi Mihovilova Širina 13 u Splitu.

Ministra uprave N1 pitao je koja je bila uloga Željka Holika u u ostvarenju projekta 2015. te koje tvrtke je predstavljao. Pitali su ga i gdje se točno trebao graditi zdravstveni centar, kao i koliko je ta investicija vrijedila i je li ikad realizirana. Na koncu, pitali su ga je li zbog izgradnje centra Izmijenjen prostorni plan općine Nerežišće.

Na sva ta pitanja odgovorio im je - da se obrate ispravnoj adresi.

"Poznato vam je da trenutačno nisam na funkciji načelnika općine te nemam u posjedu dokumentaciju. Stoga točnosti radi, obratite se ispravnoj adresi. Vjerujem da Općina Nerežišća može dati precizne odgovore. Radi korektnog informiranja javnosti smatram da je važno objaviti isključivo dokumentirane podatke. No po mojim saznanjima (odgovorit ću jer sam korektan prema vama bez obzira na način postavljanja pitanja) centar još nije izgrađen", uputio je novinare N1 ministar uprave.

Na posljednje pitanje - ima li njegov savjetnik Željko Holik nekretninu u općini Nerežišća ili drugdje na Braču, te kada ju je ostvario, umjesto odgovora zamolio je N1 da budu korektni kada mu upućuju pitanja.

"Nemam namjeru, ne smijem, ne želim pitati, a niti da znam, ne smijem odgovarati na ovo pitanje jer se radi o privatnoj osobi. Doista Vas molim da budete profesionalni i korektni kada mi upućujete pitanja", kazao je za N1.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.