Zagrebačka Gradska skupština

Nagrada Luka Ritz dvjema učenicama – Ljubici Marinčić i Dori Cesarec

Hina

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Foto: Goran Mehkek / CROPIX



ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak navečer jednoglasno su prihvatili prijedlog zaključka skupštinskog Odbora za javna priznanja da se »Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost« dodijeli dvjema učenicama – Ljubici Marinčić i Dori Cesarec.


Kako se navodi u obrazloženju, Ljubica Marinčić, učenica Osnovne škole Grigora Viteza, bila je, među ostalim, aktivna i u prikupljanju pomoći za poplavljene. Zajedno s vršnjacima organizirala je prodaju prikupljenih stvari kojih su se učenici odrekli u korist afričke djece. Sredstva su uplaćena na račun UNICEF-a za edukaciju tanzanijske djece, a svesrdno se uključila u veliku humanitarnu akciju s Udrugom »Kolajna ljubavi«, kojom se željelo senzibilizirati učenike za probleme njihovih vršnjaka u sirotištu.


Dora Cesarec, učenica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, dobila je nagradu Volonterskog centra Zagreb Very Important Volunteers, predsjednica je Volonterskog kluba škole, a u brojnim humanitarnim akcijama istaknula se kao izvrsna organizatorica. U posljednje dvije godine, navodi se u obrazloženju, sudjelovala je i na dobrotvornom sajmu Udruge Korablja – sva sakupljena novčana sredstva namijenjena su članovima udruge s mentalnim i fizičkim poteškoćama u razvoju, na turniru u beli Doma za starije i nemoćne Peščenica.Predsjednik Odbora za javna priznanja i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je da svake godine dodjeljuju tu nagradu, a ove godine je na prijedlog radne skupine Odbor za javna priznanja odlučio da tu nagradu dobiju dvije učenice. Kosor je istaknuo da će Gradska skupština kao i svake godine održati svečanu sjednicu i dobitnicama uručiti tu nagradu, koja se sastoji od priznanja i novčanog iznosa. 




»Na mladima je budućnost Hrvatske i ovu nagradu trebamo jednako cijeniti kao i sve druge nagrade grada Zagreba«, poručio je Kosor.


 Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak navečer su između ostaloga prihvatili i prijedlog zaključka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o sklapanju Povelje o suradnji i prijateljstvu Grada Zagreba i Grada Vukovara.


Prihvaćen je i Bandićev prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti trgovačkom društvu Zagrebački holding za statusnu promjenu zbog pripajanja trgovačkog društva Zagreb Arena trgovačkom društvu Zagrebački holding. 


Gradski zastupnici prihvatili su i da se u naselju Lužan u Sesvetama neimenovana cesta imenuje prema naselju Laktec i dobiva ime – Laktečka cesta, a neimenovani put imenuje prema nazivu rudine Žirovnjak i dobiva ime – Žirovnjak. U Novom Zagrebu – zapad neimenovana ulica koja se odvaja iz Avenije Većeslava Holjevca u smjeru juga do Oreškovićeve ulice, imenuje se u spomen na hrvatskog branitelja Ivicu Drmića i dobiva ime – Ulica Ivice Drmića.


Na sjednici Gradske skupštine je, nakon oštre kritike oporbenih zastupnika, povučen prijedlog zaključka zagrebačkog gradonačelnika o utvrđivanju popisa poslovnih prostora koji su predmet neposredne prodaje. Taj bi se prijedlog trebao nadopuniti do iduće sjednice Gradske skupštine koju je njezin predsjednik Darinko Kosor zakazao za 29. listopada.