Utorak, 1. prosinca 2015.
Afera "Planinska"

Nagodba s USKOK-om: Čobanković će umjesto u zatvor raditi za opće dobro

Nagodba s USKOK-om: Čobanković će umjesto u zatvor raditi za opće dobro
Nagodba s USKOK-om: Čobanković će umjesto u zatvor raditi za opće dobro
Autor: HINA
Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 11:27

Osim Čobankovića, krivnju za nezakonitu kupoprodaju zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici priznao je bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić, dok prvooptuženi bivši premijer Ivo Sanader tvrdi da je riječ o jednom u nizu montiranih postupaka

ZAGREB – Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković danas se nagodio s USKOK-om, nakon što je priznao optužbe u slučaju »Planinska«, a sud mu je jednogodišnju zatvorsku kaznu zamijenio radom za opće dobro na slobodi.

USKOK-ov tužitelj Tonči Petković kazao je da je Čobanković proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti.

»Svaki dan zatvora zamijenit će mu se za dva sata rada za opće dobro na slobodi, a konačan iznos sati rada odredit će sudac istrage«, pojasnio je tužitelj.

Dodao je i da za sada nema naznaka da će i ostali optuženici postići nagodbe s USKOK-om na pripremnom ročištu na kojem bi se, među ostalim, trebao odrediti početak suđenja.

Osim Čobankovića, krivnju za nezakonitu kupoprodaju zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici priznao je bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić, dok prvooptuženi bivši premijer Ivo Sanader tvrdi da je riječ o jednom u nizu montiranih postupaka u »križarskom ratu« glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića protiv njega.

Čobanković, koji je nakon presude najavio odlazak iz Sabora i politike, kazao je da će rad za opće dobro odraditi pošteno kako bi pokajao »dio svojih grijeha«.

»Nisam zadovoljan što mi se to uopće desilo, ali nažalost desilo se«, kazao je Čobanković ispred zagrebačkog Županijskog suda.

Na upit zbog čega se upustio u nezakonitosti na koje ga je, prema ranije iznesenim tvrdnjama, nagovorio bivši premijer Sanader, rekao je da nije imao dovoljno hrabrosti.
»Možda nisam bio dovoljno spreman da u datom trenutku kažem ne, ja to neću napraviti«, kazao je Čobanković.

Njegov branitelj Mate Matić dodao je da Čobanković u slučaju »Planinska« nije ostvario nikakvu nezakonitu korist pa će država eventualnu naknadu štete morati potraživati u posebnoj parnici.

»Mi nemamo razloga bilo što priznavati jer nije čak ni sporno da mi nikakvu korist nismo ostvarili«, kazao je Matić.
Obrana, kao ni tužitelj nisu mogli odgovoriti gdje bi i koliko dugo Čobanković trebao raditi za opće dobro.

atić je kazao da su kriteriji koje je Hrvatska po tom pitanju prihvatila možda i najviši u Europi.

Po novom zakonu, radom za opće dobro može se zamijeniti kazna do godine dana zatvora, a veću granicu ima jedino Slovenija gdje se može »odraditi« i dvogodišnja kazna.
»Teško je reći što bi mogao raditi, uvijek se gleda i koje je osuđenik struke kako bi se njegovo znanje moglo najbolje iskoristiti«, pojasnio je Matić. Dodao je da se alternativna kazna također mora shvatiti ozbiljno jer se u suprotnom osuđenika može uputiti u zatvor.

Komentari

14
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • the best
  the best   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 16:37

  http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/80635-ako-si-u-milanovicevom-kukuriku-klanu-ne-boj-se-ni-krade-ni-sukoba-interesa.html

 • asdfgh
  asdfgh   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 16:11

  Ovi iz HDZ -a su male bebe naspram SDP-eovaca što se tiče lopovluka.Da su kojim slučajem bili na vlasti koliko i HDZ još više bi na.ebali.!!!

  • the best
   the best   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 16:37

   http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/80635-ako-si-u-milanovicevom-kukuriku-klanu-ne-boj-se-ni-krade-ni-sukoba-interesa.html

 • cvik
  cvik   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 14:37

  a gdje je sad ona zbunjoza od @marijan007 koji se još uvjek pita da gdje su to kradezeovci krali, te da ništa nije dokazano da se je za vrijeme njihove vladavine kralo. Ma bože sačuvaj. ne bi to oni. Za to izjavit stvarno moraš bit teško bolestan, u glavu naravno.

  •   Ana700
   Ana700   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 17:06

   Priznaj da bi mu ga rado podudao jelda cvik ?!..ha..ha..ha !! Nemoj njemu nego ajde meni ili ja tebi,najbolji sam kao radodajka koja vreba iz prikrajka dok se i za tvojom derpe guzom dize hajka,naguzili na oboje hadezejci !!...ha..ha..ha !!

 • Asfaltino
  Asfaltino   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 13:59

  Čo bi za opće dobro mogao biti splav za spašavanje na nekom Jadrolinijinom brodu.

 • Zina Ciceklic
  Zina Ciceklic   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 12:54

  Čobanković, Polanćec, i ostali koji su se nagodili sa USKOK-om su lucemjeri plus kradljivci, tovariti na druga leđa svoj lopovluk da bi se izvukao je ogavno. Svi su tvrdili da ništa ne znaju, i kada se utvrdio njihov lopovluk, postali svjedoci pokajnici, fuj.

 • Profesionalac
  Profesionalac   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 12:53

  Za ovakvu presudu treba i suca u zatvor

 • Guzda
  Guzda   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 12:08

  E, jebote led!!!! Pa za čije je dobro dosad radio???? Za dobro svoje guzice!!! Koja smo mi debilna zemlja, umjesto da mu uzmu sve unatrag dvajesipet pokoljenja, on treba radit za "opće dobro"!!! Poštovana gospodo "SUDCI", imajte molim vas u vidu da i ja idući puta kad nešto sjebem, ukradem ili ne platim ratu kredita za stan isto tako kao i ovaj prasac mogu radit za opće dobro, a ne da mi odmah legnu na plaću ili roknu prekršajnu prijavu od par sto kuna, koju moram platit jer inače.....!!!!!

  • Guzda
   Guzda   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 13:06

   Ma hoću brate nema grede, ako treba ode ja u buksu pet čukica umjesto njega, neka mi dadne samo pet posto onoga što je zamračio!!!

  • blitvakrumpir@yahoo.com   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 12:33

   Ako budeš krunski svjedok protiv Sanadera,bit će ti omogućeno...

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 11:46

  Opće dobro, pa on i ne zna što je to- dosad je u životu radio samo za sebe ili stranku ! E neš ti našeg pravosuđa

 • Xiamen
  Xiamen   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 11:35

  NEMOJ COBANKOVICU, NE ZA OPCE DOBRO !!

  • Xiamen
   Xiamen   Objavljeno: 7. ožujka 2013. u 15:59

   OVO MORAM DA NAGLASIM JOS JEDAMPUT,NEMOJ COBANKOVICU, NE ZA OPCE DOBRO NEGO ME NAGUZI ZA MOJE DOBRO !!

   ...uvijek vas voli i rado u sebe primam vas joskica ahel joca mamina droca sa doca,koji rado guzu dajem svima velikima i malima za sta se ne kajem,u prvom redu onima sa najdebljim kistom ponizno se nudim i pod Titovom bistom,i kad je zima pa zakaze klima,pusa!! Aj sad da ga opet podudam Muji iz Prijedora patrioto ljubavi moja ne budi ljubomoran tvoj je veci iako jos uvijek nije magareci !! ha..ha.ha.!!