Međukorak u odluci

Nadzorni odbor našao privremenog upravitelja: Jozo Barišić novi v.d. glavnog ravnatelja HRT-a

Siniša Pavić

Jozo Barišić / Foto Krasnodar PERSUN/HRT

Jozo Barišić / Foto Krasnodar PERSUN/HRT



ZAGREB – Jozo Barišić novi je v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, i to na prijedlog Nadzornog odbora HRT-a!? Ako je i zazvučalo senzacionalno, poklonici ove kadrovske križaljke brzo su dočekali otrežnjenje. Nadzorni odbor HRT-a nema ovlasti niti imenovati, niti predlagati vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja. Ta je zadaća i dalje u rukama isključivo Odbora za medije Hrvatskog sabora, odnosno Zastupničkog doma.


Istina međutim jest da se Jozo Barišić spominjao na zadnjoj sjednici NO-a HRT-a i to kao mogući privremeni upravitelj. Suočeni s činjenicom da Sabor još uvijek ne rješava pitanje v.d. ravnatelja te s činjenicom da HRT i dalje nema odgovorne osobe i zakonskog zastupnika koji će, ako ništa drugo, moći potpisat nalog za plaće, u NO-u HRT-a odavano su, i prije nego se konstituirao Sabor, odlučili pisati Trgovačkom sudu tražeći da sukladno Zakonu o trgovačkim društvima nekog imenuje za privremenog upravitelja. Sud je konačno i odgovorio pa zatražio od NO-a HRT-a prijedlog čovjeka za privremenog upravitelja i NO HRT-a poslao im je Barišićevo ime. Teoretski sud bi mogao amenovati Barišićev angažman, no mogao bi i uvažiti činjenicu da je u međuvremenu Sabor konstituiran te ostaviti zastupnicima da čim prije odrede v.d. glavnog ravnatelja.


Pojednostavljeno rečeno, NO HRT-a je napravio svoje i poduzeo što je mogao sukladno poslanju da brine o zakonitosti poslovanja te da ustanova ima odgovornu osobu i zakonskog zastupnika. Uz to je i pokušao požuriti zastupnike kad je kriza upravljanja na HRT-u u pitanju.