Središnje slavlje

Nadbiskup Devčić na Trsatu: Blagdan Velike Gospe poticaj za predanost i poslušnost Bogu po Marijinom primjeru

Mirjana Grce

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Svečanu misu je u Trsatskom svetištu predvodio nadbiskup Devčić u zajedništvu s provincijalom Vrdoljakom, dosadašnjim trsatskim gvardijanom fra Antunom Jesenovićem i novim čuvarom svetišta fra Bernardom Barbarićem te drugim svećenicima



Svečanu misu je u Trsatskom svetištu predvodio nadbiskup Devčić u zajedništvu s provincijalom Vrdoljakom, dosadašnjim trsatskim gvardijanom fra Antunom Jesenovićem i novim čuvarom svetišta fra Bernardom Barbarićem te drugim svećenicima.


Tumačeći u propovijedi, u perivoju prepunom vjernika, kako Pravoslavna te Katolička crkva shvaćaju Marijino uskrsnuće, odnosno uznesenje, rekao je da ono učvršćuje vjeru u uskrsnuće od mrtvih, da se na Mariji »pokazuje snaga svetosti koja može i smrt pretvoriti u život, a tugu u radost«.


Objasnio je da »biti uznesen u nebo« »ovdje označava nadnaravnu, božansku stvarnost«, da to znači da je »nebo tamo gdje je Bog«, te da je Marija nakon svoga zemaljskog života »ušla u puninu Božje nadnaravne stvarnosti, tj. da se odsad nalazi u Bogu ili u nebu«. Rekao je da je prije nego što je Marija ušla u nebo, nebo sišlo u nju. U tom smislu, vjernicima je poručio da je za život važno zapamtiti pouku »da u nebo ulaze samo oni u koje je prethodno nebo sišlo i u njima se nastanilo« – i ponovio da je »nebo tamo gdje je Bog«.




»Marijino uznesenje na nebo samo na drukčiji način izražava i potvrđuje njezinu duboku i neraskidivu povezanost s Bogom, koja se očituje u tome da je Bog u njoj i ona u Bogu«, rekao je poručivši vjernicima neka im ovaj blagdan »bude poticajem za nasljedovanje Marije u njezinoj predanosti i poslušnosti Bogu, otvorenosti za Božji poziv i za potrebe ljudi oko nas, kako bi se na taj način Sin Božji i u nama nastanio i po nama se kao božanski Spasitelj u svijetu utjelovio«.