Partneri za parlamentarne izbore

Nacionalna koalicija: HDZ u Sabor zajedno s proustaškim HČSP-om

Dražen Ciglenečki

HSP AS može surađivati s kim god želi, ni HDZ nije njih pitao kad smo se odlučili na koaliciju s HSLS-om ili HSS-om, kaže glavni tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak

ZAGREB » Od jučer je HDZ, makar neizravno, i na nacionalnoj razini u koaliciji s neskriveno proustaškom strankom HČSP. Posljedica je to Sporazuma o strateškom partnerstvu i trajnoj političkoj suradnji što su ga u Splitu potpisala vodstva HSP dr. Ante Starčević i HČSP-a. Na taj se način, izjavio je prigodno predsjednik čistih pravaša Josip Miljak, »želi još više ojačati pravašku komponentu u sklopu koalicije s HDZ-om«. S tom je strankom HDZ još od ranije u koaliciji u nekoliko jedinica lokalne samouprave, primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji, Šibeniku, Vukovaru i Novskoj. Prošle nedjelje je HDZ nastupio zajedno s HČSP-om i na izborima za mjesne odbore u Zadru.  

 Veličanje Pavelića




Predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku ne smeta, dakle, činjenica da se HČSP u svojim temeljnim načelima zalaže za »oslobođenje cijeloga hrvatskoga etničkoga i povijesnoga prostora, za uspostavu potpuno samostalne i nezavisne Države Hrvatske na cijelom tom prostoru«. Njihov predsjednik Miljak govorio je 8. listopada na stranačkoj tribini povodom 80. obljetnice atentata na kralja Aleksandra, koji su u Marseilleu organizirale ustaše. Tom je prilikom veličao to ubojstvo, a hvalio je i domete NDH. »Poglavnik Pavelić iskoristio je povijesnu priliku i nakon 839 godina proglasio NDH na cjelokupnom povijesnom hrvatskom državnom prostoru. Ta država je bila daleko više nezavisnija i uređenija nego ova današnja«, ustvrdio je Miljak na Dan neovisnosti.


  Pero Ćorić, glavni tajnik HSP dr. Ante Starčević, objasnio nam je značenje splitskog sporazuma.


  – Mi kao HDZ-ov koalicijski partner imamo pravo na sklapanje parcijalnih sporazuma o suradnji s drugim strankama, kao što to, uostalom, i oni čine. Ovdje je riječ o našem projektu stvaranja Pravaškog kišobrana, kojeg je HČSP postao dio. Odsad ćemo s njima prema HDZ-u nastupati kao jedan entitet, a HČSP je i podržao predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, pa će se i oni maksimalno angažirati kako bi ona pobijedila, rekao nam je Ćorić.


  Slično njemu sporazum dviju pravaških stranaka tumači i politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak.  

 Neće se miješati


– Naša stranka nije u nacionalnoj koaliciji s HČSP-om. Ali, HSP dr. Ante Starčević može surađivati s kim god želi, ni HDZ nije njih pitao kad smo odlučili potpisati koaliciju s HSLS-om ili HSS-om. Štoviše, mi smo od ljudi koji vode HSP dr. Ante Stračević tražili da okupe oko sebe što više desnih stranaka, kako bi došlo do okrupnjavanja na tom dijelu političke scene. Tako se smanjuje mogućnost rasipanja glasova desnog biračkog tijela, naglašava Čuljak. On podsjeća da je HDZ već u lokalnim koalicijama s HČSP-om, jer »mi ne zabranjujemo našim ograncima da autonomno dogovaraju suradnju s drugim strankama«. Što se tiče odnosa HDZ-a i HČSP-a unutar velike koalicije za iduće parlamentarne izbore, on je već definiran ugovorom koji Karamarkova stranka ima s HSP dr. Ante Starčević.  

  – Ako će, napamet govorim, njima u nekoj izbornoj jedinici na zajedničkoj listi pripasti tri mjesta, njihova je stvar koga će odrediti za kandidate. Oni svi mogu biti članovi HSP dr. Ante Starčević, a mogu i neka mjesta prepustiti i drugim strankama, pa i HČSP-u, ali i nestranačkim pojedincima. HDZ se u to neće miješati. Isto vrijedi i za, recimo, BUZ, ako možda pozovu na suradnju neke umirovljeničke stranke, zaključuje Čuljak.