Pokopan bivši ratni ministar obrane i prvi zapovjednik Zbora narodne garde

Na zagrebačkom Mirogoju pokopan general Martin Špegelj

Hina

Posljednju počast generalu Špegelju odali su, uz obitelj i suborce, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, kao i drugi visoki državni dužnosnici te vojni i umirovljeni časnici



ZAGREB - Uz najviše vojne počasti na zagrebačkom groblju Mirogoj danas je pokopan umirovljeni stožerni general Martin Špegelj, bivši ratni ministar obrane i prvi zapovjednik Zbora narodne garde, koji je preminuo 11. svibnja.


Posljednju počast generalu Špegelju odali su, uz obitelj i suborce, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, kao i drugi visoki državni dužnosnici te vojni i umirovljeni časnici.


Od generala Špegelja oprostio se načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić istaknuvši Špegeljev veliki doprinos ustroju obrambenog sustava Hrvatske i Zbora narodne garde (ZNG), iz kojeg je nastala Hrvatska vojska.




Podsjetio je kako je Špegelj bio prvi zapovjednik ZNG-a i prvi glavni inspektor obrane, čime je zavrijedio značajno mjesto u hrvatskoj vojnoj povjesti. Po njegovim riječima, Špegelj je i nakon umirovljenja radio razne vojne analize i razmjenjivao stručno mišljenje s mlađim kolegama.


U ime Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Ivan Fumić je naglasio da je Špegelj kao mlad čovjek pristupio partizanskom i antifašističkom pokretu, kao i mnogi hrvatski domoljubi u to vrijeme. Naglasio je njegovu poslijeratnu “impresivnu vojnu karijeru od partizanskog poručnika do general pukovnika” bivše vojske.