Suđenje bivšim udbašima

Na suđenju Perkoviću i Mustaču i svjedoci iz Slovenije

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

List se pri tome poziva na Romana Leljaka, slovenskog istraživača »udbaških« arhiva iz vremena bivše države. Leljak je rekao da su na davanje iskaza u Muenchenu pozvani Marijan Kranjc, Silvo Gorenc, Branko Bračko i Milan Dorič, Slovenac koji živi u Njemačkoj, navodni agent bivše »udbe« poznat pod nadimkom »Hanzi«



LJUBLJANA – Na suđenje u Muenchenu, gdje se sudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, pozvano je više svjedoka iz Slovenije, uglavnom dužnosnika bivše republičke službe sigurnosti iz vremena bivše Jugoslavije i s njima povezanih osoba, objavljuje u svom novom broju od ponedjeljka ljubljanski tjednik »Reporter«.


List se pri tome poziva na Romana Leljaka, slovenskog istraživača »udbaških« arhiva iz vremena bivše države. Leljak je rekao da su na davanje iskaza u Muenchenu pozvani Marijan Kranjc, Silvo Gorenc, Branko Bračko i Milan Dorič, Slovenac koji živi u Njemačkoj, navodni agent bivše »udbe« poznat pod nadimkom »Hanzi«.


Gorenc je nekadašnji visoki dužnosnik jugoslavenske sigurnosne službe u 60-im i 70-im godinama, kad su se događala ubojstva emigranata u koja je po nalazima Leljaka bila uključena i slovenska republička »udba«.




Marijan Kranjc je nekadašnji general JNA zadužen za kontraobavještajne poslove koji se 1990. na vlastiti zahtjev umirovio i iz Skopja vratio u Sloveniju, no on je za »Reporter« rekao da nije pozvan kao svjedok u Muenchen i da ga nekadašnja »udba« nikad nije obavještavala o svojim aktivnostima.


Leljak koji se niz godina bavi otkrićima podataka iz tajnih arhiva inače je član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše po čijem je stajalištu u Sloveniji potrebno izvršiti lustraciju starih kadrova povezanih s nekadašniim komunističkim strukturama.


Leljak je za »Reporter« rekao da će predložiti da u Muenchenu svjedoči i nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan koji je pred raspad Jugoslavije vodio slovenski savez komunista.Leljak je prije nekoliko mjeseci, istražujući slučaj nestalog Stjepana Crnogorca, hrvatskog emigranta kojega je po njegovim saznanjima Udba 1972. otela u Austriji i dovela u Sloveniju, gdje mu se gubi trag, Kučana optužio da je bio upoztnat s tim slučajem, što je Kučan energično demantirao rekavši da o tome ne zna ništa.