Documenta upozorava skrnavljenje

Na spomeniku žrtvama fašizma na Dotrščini ispisani kukasti križ, ustaško “U” i kratica “Za dom spremni”

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL



Središnji spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini oštećen je u noći na nedjelju fašističkim grafitima, izvijestio je Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta, pozivajući Vladu i predsjednicu Republike da osude uništavanje spomenika nevinim žrtvama fašističkog terora.


“Mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba oskrnavljeno je fašističkim grafitima. Na ploči na ulazu u park, na prilazima te na središnjem spomeniku ispisani su fašistički simboli, između ostalih kukasti križ, ustaško “U” s upisanim križem i kratica “Za dom spremni”, priopćila je udruga, navodeći da je to prvo skrnavljenje parka od devedesetih kada je to bila uobičajena praksa.


Documenta je pozvala nadležne da pronađu počinitelje, a Vladu i predsjednicu Republike na osudu devastacije mjesta stradanja sugrađana i sugrađanki te obraćanje javnosti u kojem će pozvati na prestanak uništavanja spomenika nevinim žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog terora.




Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba gdje su za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. ustaše ubili nekoliko tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okolice. Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika.