Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Multidisciplinarna konferencija

Na riječkom prometnom pravcu u naredne dvije godine 1,3 milijardi kuna investicija

Foto: M. ANIČIČ
Foto: M. ANIČIČ
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2017. u 18:37 2017-11-20T18:37:20+01:00

Trodnevna Međunarodna multidisciplinarna konferencija o moru, prometu i logistici 2017., pod nazivom »Riječka luka kao ulazna vrata koridora Baltik – Jadran«, održava se u Hotelu »Milenij« u Opatiji u organizaciji Lučke uprave Rijeka i Pomorskog fakulteta u Rijeci i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

OPATIJA Oko 1,3 milijardi kuna investicija realizirat će se u naredne 2,5 godine na riječkom prometnom pravcu, a najvažniji će biti završetak izgradnje novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali krajem naredne godine, kao i natječaj za koncesionara, koji će biti objavljen naredne godine.

Bit će to najdublji terminal na sjevernom Jadranu, a dodatni interes investitora trebalo bi pobuditi i moguće javno privatno partnerstvo za razvoj gospodarske zone Miklavija na području Općine Matulji, gdje je za razvoj na raspolaganju oko 1,5 milijuna četvornih metara prostora, koji je spojen željeznicom, a bit će i cestom s terminalom na Zagrebačkoj obali.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa naglasio je i uvjerenje kako će sve navedeno dati dodatnu vrijednost i motiv za investiranje u Zagrebačku obalu.

Sve to moglo se čuti na prvom danu trodnevne Međunarodne multidisciplinarne konferencije o moru, prometu i logistici 2017., koja se pod nazivom »Riječka luka kao ulazna vrata koridora Baltik – Jadran«, održava u Hotelu »Milenij« u Opatiji u organizaciji Lučke uprave Rijeka i Pomorskog fakulteta u Rijeci i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Više od 200 sudionika konferencije, predstavnika lučkih uprava, koncesionara na riječkom prometnom pravcu, gospodarstvenika, znanstvenika, kao i predstavnika tvrtki i institucija niza luka u Poljskoj, analizirat će mogućnosti i planove razvoja prometnog koridora, čiji je prirodni ulaz upravo riječka luka.

Potpisan je i Sporazum o suradnji lučkih uprava Gdanjska i Rijeke, kojeg je potpisala dopredsjednica Lučke uprave Gdanjsk Božena Jankowska i ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa, koji je naglasio kako je to samo nastavak već postojeće suradnje.

Ona se između ostalog ogleda i kroz postupak ulaganja i povećanja vlasničkog udjela poljske tvrtke OT Logistics u tvrtki »Luka« Rijeka, kao i time što koncesionar na Brajdici, tvrtka ICTSI, jedan od vodećih svjetskih operatera s više od 30 terminala diljem svijeta, jedina dva terminala u Europi ima na Brajdici i u poljskoj luci Gdyinia. 

Sve nazočne u svojstvu izaslanika predsjednice RH pozdravio je dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci Alen Host, a državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac također je naglasila kako se Rijeka već sada nalazi na koridoru Baltik-Jadran, ali je također potrebno da tu odluku potvrde tijela EU na čemu će i hrvatska Vlada raditi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.