MInistar Ostojić u Županji

Na poplavljenim područjima nema naznaka epidemije

Hina

Najavio je da će se u suradnji s federalnim zdravstvom BiH provesti zajedničko zaprašivanje komaraca na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te dijelovima drugih hrvatskih županija



ŽUPANJA – Zdravstvena zaštita na poplavljenim područjima je stabilna i nema nikakvog grupiranja bolesti i naznaka epidemija, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon što je zajedno s ministrom zdravstva Federacije BiH Rusmirom Mesihovićem obišao Državni stožer za zaštitu i spašavanje, smješten u županjskoj Sladorani.


Na terenu se i dalje provode protuepidemijske mjere, dezinsekcija je napravljena jučer u Slavonskome Brodu, danas u Novoj Gradišci, a sutra će biti provedena u Županji, izjavio je novinarima ministar Ostojić.


Najavio je da će se u suradnji s federalnim zdravstvom BiH provesti zajedničko zaprašivanje komaraca na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te dijelovima drugih hrvatskih županija koje su bile zahvaćene poplavama, kao i u poplavljenim područjima BiH.




»U kontaktu smo s Europskom asocijacijom za zaprašivanje komaraca, slijedimo njihove upute i sukladno njima provest će se tretman adultnih, ali i larvi komaraca«, pojasnio je ministar zdravlja Ostojić.


Dodao je kako će se u 15 sati održati web konferencija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, u kojoj će sudjelovati Hrvatska, BiH i Srbija.Ostojić je naglasio da Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom lijekova i cjepiva, pa i cjepiva protiv zmijskog otrova.

»Već se neki naši građani vraćaju u svoje domove i treba napraviti dezinsekciju i deratizaciju i u tome nam pomažu i druge službe«, kazao je Ostojić.


Na pitanje novinara jesu li kod pojedinih građana s poplavljenih područja primijećene zdravstvene smetnje ministar zdravlja je izvijestio da je prije nekoliko dan u naselju Josip Rimac u Slavonskome Brodu šestero odraslih imalo crijevne, a četvero djece respiratorne bolesti, ali su oni nakon pružanja zdravstvene skrbi pušteni kućama.


Ostojić je najavio da će poplavljena područja na području županjske Posavine te susjedne Srbije sutra obići zajedno sa srbijanskim ministrom zdravstva.