Zavod za javno zdravstvo upozorava

Na narkomanske igle u Zadru ubolo se pet osoba. Nitko, srećom, nije zaražen

Zadarski list

foto: Zadarski list

foto: Zadarski list

"Ono što osoba koja se ubola na narkomansku iglu sama najprije može učiniti jest oprati mjesto uboda sapunom i toplom vodom, te potom dezinficirati ubodnu ranu – preporuka je Zavoda za javno zdravstvo."



ZADAR – Zbog uboda na narkomanske igle, Zavodu za javno zdravstvo u Zadru od konca svibnja do danas javilo se pet osoba. Riječ je o troje stranih i dvoje hrvatskih državljana, a u Zavodu kažu kako je najmlađa »žrtva« imala tri, a najstarija 65 godina.


– Svih pet pacijenata smo primili i obradili prema uobičajenoj praksi u takvim slučajevima. Izvađena im je krv zbog potrebnih testiranja na hepatitis tipa B i C te HIV. Oni pacijenti kod kojih je procijenjeno da je potrebno cijepljenje primili su cjepivo i potom su naručeni na kontrolu koju je potrebno napraviti nakon mjesec dana od uboda, kažu u Zavodu, napominjući kako su se od ukupno pet slučajeva dva dogodila na području grada, a ostala tri u mjestima u okolici Zadra. Iako je najviše infektivnog otpada, pa tako i sličnih nezgoda, ranijih godina zabilježeno na javnim površinama poput parkova i plaža, ove godine dva uboda na iglu dogodila su se na privatnim parcelama, a jedan čak u vrtu uz privatnu kuću.


Preventivno cjepivo


Ubodi na narkomanske igle vrlo su neugodni i traumatični, posebice kad je riječ o djeci, premda djelatnicima na zadarskom Zavodu nisu nikakva novost. Po njihovom mišljenju razloga za paniku nema jer u posljednjih 15-ak godina od prosječnih jedan do dva uboda godišnje još nikada nisu evidentirali slučaj da se osoba koja se ubola i zarazila nekom bolešću. To stoga što je riječ o nepostojanim virusima koji su vrlo osjetljivi na vremenske prilike, a posebice visoke temperature koje na zadarskom području ove sezone nerijetko prelaze 30 stupnjeva Celzijevih.




Zlu ne trebalo, iz Zavoda ipak upozoravaju građane da se za svaki takav ubod jave liječnicima i to što prije kako bi na vrijeme, preventivno dobili cjepivo. Prevencije radi, svim roditeljima koji odlaze s malom djecom na plaže, liječnici preporučuju da odmah po dolasku na plažu pregledaju prostor gdje će se smjestiti i gdje će im se dijete kretati kako bi na vrijeme uklonili narkomanski otpad ukoliko ga ima.


Samopomoć


Ono što osoba koja se ubola na narkomansku iglu sama najprije može učiniti jest oprati mjesto uboda sapunom i toplom vodom, te potom dezinficirati ubodnu ranu – preporuka je Zavoda za javno zdravstvo.


Na zadarskom području trenutačno je registrirano više od 1.400 ovisnika, što opasnost od uboda na odbačene igle povećava, a posebice kad se tom broju dodaju oni neregistrirani ovisnici kojih je prema procjenama i do tri puta više. Problemom infektivnog otpada, odnosno prikupljanjem šprica i igala, na području Zadarske županije godinama se već bave komunalci te članovi udruga »Nada« i »Porat« koje već tradicionalno desetak puta godišnje obilaze poznata okupljališta zadarskih ovisnika.


U praksi se primjenjuje zamjena šprica i igala, što je barem malo utjecalo na smanjenje količine infektivnog otpada na javnim površinama.