Slom brodogradnje

Na koljenima su i kooperanti Uljanika. U riječkoj Vulkan Novi nisu još dobili plaće ni za kolovoz

Orjana Antešić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Samo Vulkan Nova potražuje oko 4,5 milijuna kuna od Uljanik grupe, a radnicima još nije isplaćena niti plaća za kolovoz, ni za rujan, a evo polako se ulazi i u studeni, kada bi trebala biti na redu bušta za listopad



RIJEKA Novi predsjednik Uprave Uljanik grupe Emil Bulić se u svom se prvom i kratkom nastupu na novoj funkciji, između ostalog, dotaknuo i vjerovnika koji su, poručio je ovaj nasljednik Giannija Rossande, »ključni da osiguramo opstojnost sustava do trenutka ulaza u program restrukturiranja kada ćemo moći osigurati tržišno poslovanje cijele Grupe«. U sindikatima, pak, i dalje traže da Vlada »uskoči« sa pomoći kako bi se radnicima isplatila plaća za rujan.


Kad će bušte?


Pitanje je samo kome da se obrate vjerovnici, najvećim dijelom kooperanti i dobavljači oba brodogradilišta, da bi svojim radnicima isplatili plaću i podmirili druge obveze? Pritom mislimo na one koji su u ovom trenutku još uopće živi s obzirom na to da je, prema podacima koje smo dobili iz regionalnog ureda Sindikata metalaca Hrvatske, u posljednje dvije godine na desetke malih, pa i srednjih kooperantskih tvrtki i dobavljača u Primorsko-goranskoj županiji nestalo sa lica zemlje jer nisu mogli naplatiti svoje usluge i proizvode od Uljanik grupe.


Od onih što se još uvijek bore i pokušavaju održati glavu iznad vode, najalarmantnije je u riječkoj Vulkan Novi čijih devedeset i petero radnika nije dobilo plaću za kolovoz, ni za rujan, a evo polako se ulazi i u studeni, kada bi trebala biti na redu bušta za listopad. Prema riječima glavnog regionalnog povjerenika SMH-a Damira Bačinovića, zadnja plaća nije se uspjela isplatiti ni u Tekol Trogiru, koji je u suvlasništvu Končarevih, kraj s krajem jedva spajaju i u AKZ Virovitici i senjskoj Metal opremi koji, barem zasad, još uvijek nekako uspijevaju dati plaće radnicima. Ovih je dana objavljena priča o propasti pulske tvrtke Brodoličilac, koja je poslovala od 1974. godine i nekad je zapošljavala par stotina ljudi. Danas nema nijednog i u blokadi je od svibnja.




Vulkan Nova, kako nam je potvrdio direktor Rajko Vukelić, u ovom trenutku potražuje oko 4,5 milijuna kuna od Uljanik grupe. Ta je »lova« već davno trebala sjesti na račun ove vodeće domaće tvrtke za proizvodnju palubne opreme, čiji su pogoni na Pećinama. Ipak, Vukelić tvrdi da nije među onima koji su ovrhama blokirali račune riječkog i pulskog brodogradilišta. Čeka rasplet. Koji nikako da dođe. I tako već mjesecima.


– Sigurno je da nam ovo nenaplaćeno potraživanje stvara probleme, i to velike, međutim, to nije isključivi razlog zbog kojih mojim radnicima kasne plaće jer su nam se u međuvremenu dogodili poremećaji sa plaćanjima naših kupaca iz Rusije i Italije. Na tragu smo rješenja i vjerujem da ćemo zaostale plaće radnicima isplatiti kroz idućih tjedan dana – kaže Vukelić. Prema njegovim navodima, osim plaća, u Vulkan Novi očekuju da bi u istom tom roku riješili i pitanje sredstava za nabavku materijala, potrebnog da se »zavrti« proizvodno-poslovni ciklus čime bi, uvjeren je Vukelić, ušli u financijski nešto mirnije vode.


Spas na ino-tržištu


Kako neslužbeno doznajemo, osim jednog ruskog brodogradilišta, kod kojih se u međuvremenu dogodila promjena uprave te je to, navodno, jedan od razloga zašto kasni plaćanje, u Vulkan Novi novce očekuju i od talijanskog Fincantieria za koje također proizvode palubnu opremu. Vukelić tvrdi kako, unatoč poražavajućoj činjenici da dva mjeseca radnici nisu dobili plaću, situacija u Vulkan Novi ipak nije toliko crna. Sa slomom Uljanik grupe pokušavaju se još više okrenuti prema inozemnom tržištu, premda nije ni lako, ni jednostavno, priznaje Vukelić te dodaje kako uvijek treba i određeno vrijeme, ali i novac da se tvornica prilagodi novim kupcima i novim tržištima, kako sa svojom tehnologijom, tako i sa asortimanom proizvoda. Sam ciklus gradnje broda, pa tako i naručivanja i isporuke palubne opreme, traje i po godinu-dvije dana.


Vukelić vjeruje da će se sadašnji obim suradnje sa Rusima još proširiti, za idući tjedan najavljen je dolazak dvije ekipe iz Norveške u Vulkan Novu, od kojih sa jednima već imaju poslovnu suradnju. Prisutni su i u Finskoj, puno očekuju od prvih kontakata koje su uspostavili sa potencijalnim partnerima i kupcima iz Češke i Njemačke, sa talijanskim Fincantieriem imaju dogovorenu suradnju za cijelu iduću godinu… Ipak, sve je to slaba utjeha kada plaća nema. Sindikalni povjerenik u Vulkan Novi Mladen Hlača nije nam rekao ništa što nismo mogli i sami zaključiti, da je nezadovoljstvo među radnicima veliko. Unatoč kašnjenju u isplati dviju plaća, primjećujemo kako radnici Vulkan Nove još nisu posegnuli za štrajkom koji, podsjetimo, već 11. dan stoluje u riječkom i pulskom brodogradilištu.