Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. veljače 2020.
Rekonstrukcija

Na izlaznim vratima iz Vlade Marić, Žalac, Tolušić i Murganić. Ovo su kandidati koji bi ih mogli zamijeniti

Na izlaznim vratima iz Vlade Marić, Žalac, Tolušić i Murganić. Ovo su kandidati koji bi ih mogli zamijeniti
Na izlaznim vratima iz Vlade Marić, Žalac, Tolušić i Murganić. Ovo su kandidati koji bi ih mogli zamijeniti
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 7:07 2019-07-13T07:07:38+02:00

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a Plenkoviću je dalo bjanko podršku za smjene u Vladi kako bi se pokušalo popraviti rejting HDZ-a i što manje naštetiti Kolindi Grabar-Kitarović u predsjedničkoj utrci

Izvanredna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj bi trebalo doći do rekonstrukcije Vlade Andreja Plenkovića mogla bi biti održana već u četvrtak.

Osim zamjene za Lovru Kuščevića, kojeg bi trebao naslijediti Ivan Malenica, na glasanje će biti stavljeni novi kandidati za mjesto još dva do četiri ministra.

Plenković će, piše Večernji list, u potrazi za novim kandidatima vjerojatno posegnuti u HDZ-ove stranačke odbore u koje je prije godinu i pol dana postavio sebi odane ljude.  Ako iz Vlade doista odu još Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Goran Marić, zamjene bi možda mogle biti - Dragica Roščić, šefica odbora za regionalni razvoj i EU fondove i saborska zastupnica, Krunoslav Zmaić, šef odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te Krunoslav Katičić, šef odbora za pravosuđe, državni tajnik u Marićevu ministarstvu te Plenkovićev osobni prijatelj. Ako iz Vlade ode ministrica Nada Murganić koja je često prozivana zbog lošeg sustava socijalne skrbi i osobnih gafova, možda bi na njeno mjesto mogao doći Stjepan Adanić, šef HDZ-ova odbora za demografiju. Međutim, ako Plenković smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, manje je vjerojatno da bi na njegovo mjesto došao Ante Ćorušić budući da je on ravnatelj KBC-a Rebro i nešto je tvrđih svjetonazorskih stavova u odnosu na Plenkovića. S druge strane, možda bi Plenković posegnuo baš za takvim profilom političara koji bi privukao desne birače, piše Večernji list.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a Plenkoviću je dalo bjanko podršku za smjene u Vladi kako bi se pokušalo popraviti rejting HDZ-a i što manje naštetiti Kolindi Grabar-Kitarović u predsjedničkoj utrci, tako da premijer ima slobodne ruke iz Vlade izbaciti bilo koga i u Vladu dovesti - koga želi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.