Traže bolja objašnjenja

Na hrvatski program ruralnog razvoja čak 377 komentara Europske komisije

Hina

Radna verzija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. upućena je na odobrenje u EK 16. srpnja ove godine, a sukladno pravilima postupanja, Komisija je procijenila dostavljeni prijedlog te je Ministarstvo poljoprivrede 23. listopada službeno zaprimilo njezine komentare



 ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je 377 službenih komentara Europske komisije (EK) na prijedlog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020., od kojih je glavnina usmjerena na traženje dodatnih pojašnjenja određenih dijelova Programa, prihvatljivih ulaganja i slično, objavilo je danas to ministarstvo.


Radna verzija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. upućena je na odobrenje u EK 16. srpnja ove godine, a sukladno pravilima postupanja, Komisija je procijenila dostavljeni prijedlog te je Ministarstvo poljoprivrede 23. listopada službeno zaprimilo njezine komentare.


Ukupno je zaprimljeno 377 komentara, od kojih je glavnina usmjerena na traženje boljeg objašnjenja pojedinih poglavlja, ali i boljeg povezivanja prepoznatih potreba i predloženih rješenja.




Također, kako je cijelo 7-godišnje razdoblje usmjereno na očuvanje okoliša, 30 posto programskih sredstava, od Hrvatske se traži bolje pojašnjenje svih mjera i poduzetih aktivnosti za očuvanje okoliša.


“Ministarstvo zaprimljene komentare smatra konstruktivnim, te usmjerenim na podizanje kvalitete Programa, bez narušavanja osnovnih ciljeva ruralnog razvoja RH, a koja su postavljena u poslanom prijedlogu. Ministarstvo će, uzimajući u obzir traženo, izraditi revidirani program te ga dostaviti u Europsku komisiju”, navode iz Ministarstva.


Pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković za Hinu pojašnjava da se, primjerice, u mnogim podmjerama EK “zahtjevaju dodatna pojašnjenja vezana uz minimalne i maksimalne iznose potpora koji su propisani Programom, a koje je Hrvatska odredila u granici Uredbom propisanih iznosa, ali ipak znatno višim no što predlažu ostale zemlje članice”.


“U Hrvatskoj, kao novoj zemlji članici, koja do sada nije imala prigodu koristiti europska sredstva za financiranje ovakvih ili sličnih ulaganja, postoji veliki interes za provedbom ulaganja u modernizaciju poljoprivredne i prehrambene industrije, šumarstva i razvoj ruralnih područja, što su pokazale i sektorske analize na kojima je baziran odabir mjera. Upravo smo iz tog razloga i odredili ove iznose, a što ćemo u odgovoru na komentare i dobro obrazložiti”, ističe Hajduković.


Pomoćnica ministra kaže i da se odmah po zaprimanju komentara krenulo u njihovu obradu. “Očekujemo već u prvom tjednu da ćemo riješiti stotinjak komentara, a sa službenicima EK zaduženima za Hrvatsku je dogovoreno kako ćemo na tjednoj osnovi, prije formalnog slanja cjelokupnog materijala, obaviti konzultacije vezano uz sve dovršene dijelove. Također ćemo, već od sljedećeg tjedna, krenuti s održavanjem videokonferencija putem kojih ćemo zatražiti dodatna pojašnjenja, za sve komentare za koje je to potrebno”, kazala je Hajduković.


Dodala je i da se, kako je i naglašeno u pismu EK, očekuje da će sljedeća inačica Programa, u koju će biti uključeni i odgovori na sve komentare, biti i posljednja, odnosno da će ta inačica Programa biti ona koju će EK i usvojiti.


“Ministarstvo poljoprivrede je na svojoj mrežnoj stranici objavilo cjelokupnu tablicu s komentarima, kako bi hrvatska javnost imala prigodu i sama uvidjeti kako se ne radi ni o kakvim kritikama, kako to pojedinci prikazuju, već o uobičajenim komentarima, koje zaprimaju i ostale zemlje EK, a čije zaprimanje je sastavni dio usvajanja programa”, zaključila je Hajduković.