Pravosuđe

Na Visokom kaznenom sudu želi raditi 28 sudaca: Doznajte tko od kandidata ima najviše šanse za posao

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Nova pravila znače da će za nekoliko mjeseci zadnju riječ u rješavanju svih najvažnijih kaznenih predmeta u zemlji imati suci koje su njihova sudačka vijeća najbolje ocijenila, a dio njih prati reputacija zbog koje se valja pitati zašto se protiv njih nisu pokretali stegovni postupci



Krajem tjedna započinje procedura izbora sudaca Visokog kaznenog suda koji će započeti s radom iduće godine i rješavati žalbe u kaznenim postupcima, piše u utorak Jutarnji list.


Na natječaj koji je bio objavljen još u svibnju, a oglašena su mjesta za 15 sudaca, javilo se 28 kandidata (jedan nije uvršten jer nije ispunjavao uvjete), navodi dnevnik.


Na stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV) objavljena je lista sudaca koji ispunjavaju uvjete za Visoki kazneni sud te broj bodova s kojima dolaze na razgovor. Sa svima će se razgovori obaviti u četvrtak i petak, no nakon izmjena Zakona o DSV-u, intervjui više ne mogu biti presudni u izboru jer se za njih može dobiti najviše 15 bodova. Osim toga, između izabranog kandidata i onoga tko je po broju bodova s kojima je došao na DSV prvi na listi ne smije biti razlika veća od 10 bodova.




Nova pravila znače da će za nekoliko mjeseci zadnju riječ u rješavanju svih najvažnijih kaznenih predmeta u zemlji imati suci koje su njihova sudačka vijeća najbolje ocijenila, a dio njih prati reputacija zbog koje se valja pitati zašto se protiv njih nisu pokretali stegovni postupci, ističe Jutarnji list.


S najviše bodova, njih 150, starta četvero sudaca. Riječ je predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću, kojemu je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio osnivanje Visokog kaznenog suda.


Maksimalan broj dobili su sudac Marijan Bitanga koji nije bio izabran na čelo zadarskog Županijskog suda te Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu.


Na vrhu liste kandidata je i Ljiljana Stipišić, sutkinja istrage na Županijskom sudu i Splitu koja je stručne radove posvetila problematici žrtava kaznenih djela i svjedocima u kaznenom postupku, donosi Jutarnji list.