Nove informacije

Na Savi u Slavonskom Brodu pojavila se masna mrlja. Otkriveno što je uzrokovalo eksploziju u rafineriji?

Hina

Ilustracija D: Kovačević

Ilustracija D: Kovačević

Prema neslužbenim saznanjima do havarije je došlo zbog curenja goriva koje je zahvatilo postrojenje toplane. Nakon toga je došlo do požara, pa do eksplozije u kojoj je poginuo jedan radnik 



 Na Savi, nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod, u kojoj se u utorak navečer dogodila eksplozija i požar, uočena je masna mrlja, djelatnik Hrvatskih voda izašao je na teren, a obaviještena je i tvrtka za sanaciju onečišćenja AEKS, koja će po potrebi poduzeti mjere, doznaje se u srijedu iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).


Dojavu da je nizvodno od Rafinerije nafte Bosanski Brod u rijeci Savi uočena masna mrlja Županijskom centru 112 uputila je sinoć oko 23,28 sati slavonskobrodska Granična policija, navodi DUZS na svojim internetskim stranicama.


Obaviještene su Hrvatske vode – Sektor zaštite voda, nakon čega je djelatnik Hrvatskih voda izašao na teren i potvrdio dojavu, ističu iz DUZS-a. O istome je obaviještena tvrtka AEKS, koja se bavi sanacijom onečišćenja, koja će danas na mjesto događaja po potrebi dalje postupati.




Također Državni centar za zaštitu i spašavanje je o događaju obavijestio Državnu inspekciju zaštite okoliša, Vodopravnu inspekciju, Ministarstvo unutarnjih poslova, ZOS GS OS RH, Hrvatske vode – Sektor zaštite voda.


Obaviješten je i Državni hidrometeorološki zavod, od kojeg je zatražena vremenska prognoza za mikrolokaciju Slavonski Brod i okolicu (smjer, jačina vjetra i vlaga zraka).


Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, potvrdio je danas Hini kako pripadnici Javne vatrogasne postrojbe provjeravaju na terenu informaciju o pojavi naftne mrlje na Savi za koju se sumnja da je povezana s eksplozijom i požarom u bosansko-brodskoj Rafineriji nafte.


U Slavonskom Brodu sinoć oko 22,30 sati je održana i zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda, kako bi se razmotrilo stanje nakon eksplozije i požara u Rafineriji u Bosanskom Brodu.


Rečeno je da za sada nema zabilježenih većih koncentracija štetnih plinova, ali se situacija prati neprestano, a građani će o svemu biti na vrijeme obaviješteni putem medija i službene mrežne stranice Brodsko-posavske županije.


Na službenim internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda jutros su pak izvijestili da »prema dostupnim podacima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zrak, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod tj. tijekom noći nisu prekoračene granične vrijednosti niti za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon«.


‘Cijelu večer sam jučer bio u kontaktu sa županom, s gradonačelnikom, ministrom Čorićem, Kujundžićem, Božinovićem, Krstičevićem. Žao nam je da je došlo do toga, izražavamo sućut obitelji poginuloga radnika. Naša je bolnica u Slavonskom Brodu bila spremna prihvatiti ozlijeđene, ali za tim, srećom, nije bilo potrebe. Sve su službe na terenu, a u ovom trenutku pratimo stanje kvalitete zraka i mrlju u rijeci Savi’, rekao je Plenković danas.


Portal srpskainfo  objavio je neslužbene informacije o uzroku požara. Prema njihovim saznanjima do havarije je došlo zbog curenja goriva koje je zahvatilo postrojenje toplane. Nakon toga je došlo do požara, pa eksplozije.