Prosvjed

Na Markovom trgu 2.000 medicinskih sestara: ‘Ili 25 posto veće plaće, ili nas više neće biti’

Ljerka Bratonja Martinović

Photo Marko Lukunic/PIXSELL

Photo Marko Lukunic/PIXSELL



Facebook Inicijativa medicinskih sestara povela je medicinske sestre i tehničare u prosvjed za veće plaće. Na Markovu trgu, upravo u vrijeme zasjedanja Vlade, okupilo ih se oko 2.000, kako bi od onih koji odlučuju zatražili povećanje osnovice plaće za 25 posto, dodatke na uvjete rada, i dodatke na godine staža koji su im oduzeti 2014. godine.


Traže i zapošljavanje novih medicinskih sestara, bolje uvjete rada i priznavanje škole, jer im se danas u Hrvatskoj ne priznaje visoko obrazovanje. Prosvjed je, kažu, prvi u nizu koraka koje će poduzeti u borbi za veća prava. Podsjećaju da se sljedeće godine otvara i austrijsko tržište rada, pa bi Hrvatska mogla ostati bez još većeg broja medicinskog osoblja.


“Ako spasite jedan život, onda ste heroj, a ako ih spasite 100, onda ste samo medicinska sestra”, “Ja sam magistar, ne prizna me ministar”, “Ministre, dok mi napravimo njegu pacijenta, vi još niste ni ustali”, “Radite li vi posao za troje, a dobijete samo jednu plaću?”, poručivali su prosvjednici transparentima i zvižducima.




Vladu upozoravaju kako sestre odlaze iz zemlje jerih vlast na to tjera: na mnogim odjelima u popodnevnoj i noćnoj smjeni radi samo jedna sestra koja skrbi za sve bolesnike. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra, što je, ističu, najmanje 48 života o kojima ona brine. Ako ta sestra napusti odjel zbog dijagnostičke obrade, odjel ostaje bez nadzora….


– Guraju nas preko granica izdržljivosti. Do kada? Vrijeme je da nam vratite oduzeto – naše plaće, naše dostojanstvo, naše mjesto u društvu.Hrvatskom puku napokon moramo reći što ih čeka, ako vladajući ne ispune naše zahtjeve. A čekat će ih bolnice koje će zato što nema liječnika i medicinskih sestara biti mrtvačnice – poručuju sestre.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić konstatirao je pred sjednicu Vlade da je njihova želja za većim plaćama normalna ali je Vlada povećala plaće maksimalno koliko je mogla.


– Medicinske sestre su sastavni dio zdravstvenog sustava i bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. U ovom trenutku Vlada je uistinu dala maksimum. U tri godine plaće su im povećane za 18 posto. Kamo sreće da su se i ranije povećavale, ali ova Vlada će, čim se ukaže prilika, i dalje razmatrati mogućnosti – poručio je ministar.


Vlada i zdravstveni sindikati potpisali su ovih dana dodatak Kolektivnom ugovoru prema kojem dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rastu za sedam posto, povećana je naknada za pripravnost za jedan posto za radni dan te dva posto za subotu, nedjelju i blagdan, a ugovoreno je i plaćanje troškova prijevoza za dolazak i odlazak s pripravnosti.


Prema izračunima sindikata, plaća medicinske sestre s 20 godina staža, ovisno o radnom mjestu, povećana je tako od 250 do 350 kuna neto. Prosvjednici međutim poriču te brojke. Plaća im je, kažu, porasla za prosječnih 50 kuna, a sestre pred penziju imaju plaću od 6.000 kuna, zajedno sa svim prekovremenim satima.


– Neki dan je vlada odobrila Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja. Gospodine Plenkoviću, što je prioritet ove države: propale kompanije ili zdravlje nacije? Jedna Rumunjska je podigla plaće svojim sestrama u zadnje dvije godine za 50 posto – poručila je premijeru sestra Sanda Alić.


Riješit će dug veledrogerijama, a pitaju li se tko će taj lijek dati bolesniku?, pitaju prosvjednice.


Prosvjed su organizirale tri sestre s neurologije KBC-a Zagreb, a Facebook grupa na kojoj okupljaju nezadovoljne medicinske sestre i tehničare danas ima 13.000 članova.


Simonić: Investicija u zdravlje nacije


Investicija u medicinske sestre investicija je u zdravlje nacije, poručio je povodom prosvjeda predsjednički kandidat, Ante Simonić.


– Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da ćemo, na svjetskoj razini, do 2030. godine trebati dodatno devet milijuna medicinskih sestara. Što politička elita misli, kamo će naše visoko educirane, vrijedne medicinske sestre, u čiju smo edukaciju svi spremno investirali, otići? Već sad naši građani trpe jer političke elite nisu pronašle način da zadrže medicinske sestre u Hrvatskoj – poručuje Simonić.


– Tužan je dan, nije lijep sigurno, kada u Hrvatskoj medicinske sestre štrajkaju da bi političke elite imale bar kakvu takvu reakciju na potrebe svojih građana. Ovo je još jedan pokazatelj da je naša zemlja bolja od svojih političara – zaključuje Simonić.