Vjetar otežava promet

Na Kvarneru jaka bura, na Visu udari orkanskog juga od 140 km/h

Hina

Na sjevernom Jadranu bura je u jačanju, a tijekom poslijepodnevnih sati ponegdje su zabilježeni orkanski udari bure ispod Velebita i na krčkom mostu



VIS - Na otoku Visu danas su izmjereni orkanski udari juga od 140 kilometara na sat, a olujnih udara jačih od 80 kilometara na sat bilo je uz obalu na dubrovačkom području, priopćila je Udruga Crometeo koja se bavi motrenjem i prognoziranjem vremena.


Na sjevernom Jadranu bura je u jačanju, a tijekom poslijepodnevnih sati ponegdje su zabilježeni orkanski udari bure ispod Velebita i na krčkom mostu.


U Hrvatskom autoklubu javljaju kako je zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (D3).




Na dionicama Jadranske magistrale (D8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja te od Karlobaga do Svete Marije Magdalene još i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).


U Udruzi Crometeo navode i kako vrlo snažna ciklona, sa središtem nad zapadnim Sredozemljem, djeluje na vrijeme u velikom dijelu Južne Europe.


Njeni visinski vjetrovi bili su dovoljno snažni da su jučer podigli pustinjsku (prašinsku) oluju u Sahari na području između Alžira i Libije. Nošen snažnim sjeverozapadnim strujanjem, prašinski zid zauzimao je područje gotovo cijele Sahare i postupno se pomicao prema jugu, kažu u Crometeu te ističu kako se radi o prašinskoj oluji “epskih razmjera”.