Državljani EEP-a izjednačeni s hrvatskima

Na Jadranu stotinjak Europljana od ljetos legalni iznajmljivači

Alenka Juričić Bukarica

Najviše stranaca na iznajmljivanje se odlučilo u Istarskoj županiji, gdje je izdano 27 privremenih rješenja, dok je u PGŽ-u od 15 zahtjeva izdano 12 rješenja



RIJEKA  Izmjenama zakona o strancima, iznajmljivačima je pojednostavljeno prijavljivanje turista iz zemalja Europske unije, Lihtenštajna, Norveške i Islanda, odnosno takozvanog Europskog ekonomskog prostora (EPP) te Švicarske.


Naime, u Ministarstvu turizma pojasnili su kako više ne postoji obveza pravnih i fizičkih osoba koje pružaju usluge smještaja da policijskim upravama ili postajama dostavljaju prijavu kratkotrajnog boravka za navedene kategorije stranaca.


Ipak, navedene izmjene Zakona o strancima ne utječu na obvezu pružatelja usluge smještaja da sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi prijavljuju turističkoj zajednici sve osobe kojima pružaju uslugu noćenja.


Dakle, iznajmljivači i nadalje prijavljuju sve turiste turističkoj zajednici, jedino više ne postoji obveza prijave smještaja policijskim upravama ili postajama stranaca koji su državljani država članica EEP-a i Švicarske.   

Direktiva Vijeća




– Izmjene zakona su donijete temeljem daljnjeg usklađivanja naših zakona s pravnom stečevinom EU, ali i zbog Direktive Vijeća od 20. travnja 2004. o pravu državljana Unije i članova njihovih obitelji o slobodi kretanja i boravka na području države članice. Tako je propisano da su državljani države članice EEP-a i članovi njegove obitelji, bez obzira jesu li oni državljani država članica EEP-a ili ne, imaju pravo boravka u Republici Hrvatskoj, izjednačeni u pravima s hrvatskim državljanima. Odredbe zakona koje se odnose na državljane država članica EEP-a odnose se i na državljane Švicarske, kao i na strance-članove obitelji hrvatskih državljana, naveli su u Ministarstvu turizma. 


   Inače, od 1, srpnja državljani EEP-a mogu i sami, po istim uvjetima kao i hrvatski građani, iznajmljivati apartmane i sobe koje imaju po Hrvatskoj. Kako doznajemo u Ministarstvu turizma, do kraja kolovoza zatjeve za rješenjima za iznajmljivanje podnio je 121 građanin EEP-a. 


   Od toga se najviše njih na iznajmljivanje odlučilo u Istarskoj županiji – ukupno 38, međutim, izdano je 27 privremenih rješenja.   

Godinama na crno


Na drugom mjestu po interesu stranaca je područje Splitsko-dalmatinske županije s 25 zaprimljenih zahtjeva i 24 izdana rješenja, dok je na trećem Zadarska županija sa 17 zahtjeva i isto toliko izdanih rješenja.


U Primorsko-goranskoj županiji je zaprimljeno 15 zahtjeva, a izdano 12 privremenih rješenja, a u Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj je zapriomljeno i izdano po 9 privremenih rješenja po ovoj osnovi.


Osam rješenja izdano je i u Ličko-senjskoj županiji, dok u kopnenim županijama stranci očito nemaju nekretnine koje žele iznajmljivati jer nitko nije predao zahtjev da mu se izda rješenje.


Već u prva dva mjeseca, otkako ta mogućnost postoji, tako se domaćim iznajmljvačima pridružilo i stotinjak stanovnika EPP-a, a očekuje se da će se taj broj do iduće turističke sezone još više povećati.


Naime, prema nekim procjenama na Jadranu se nalazi oko 100.000 takozvanih objekata za odmor u vlasništvu stranaca. Što je doista lijepa zaliha potencijalnih turističkih kreveta. Od kojih se dio već godinama iznajmljuje na crno.