Uspjeh

Na Jadran s više kruzera došlo i više putnika

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

U hrvatskom teritorijalnom moru u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarena su 384 kružna putovanja stranih brodova, što je osam posto više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS)



ZAGREB U hrvatskom teritorijalnom moru u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarena su 384 kružna putovanja stranih brodova, što je osam posto više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Na tim brodovima u Hrvatsku je došlo ukupno 517,1 tisuća putnika ili 1,3 posto više, čime je prekinut negativni trend u broju putnika od početka ove godine i to ponajviše zahvaljujući većem porastu broja putnika na brodovima koji su na kružna putovanja došli u srpnju.


U tom je mjesecu na hrvatskom Jadranu ostvareno 101 kružno putovanje stranih brodova, što je 11 putovanja ili 12,2 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, a njima je došlo 166 tisuća putnika ili 20,4 posto više.




Ipak, svi brodovi na kružnim putovanjima u sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj su ukupno boravili 13 dana manje nego lani odnosno ukupno 806 dana, a uobičajeno najviše brodova (63 posto) svoj je prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Gotovo 24 posto je to učinilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostali u druge četiri jadranske županije.


Prema zastavi brodova, najviše je kružnih putovanja po Jadranu u sedam mjeseci, njih 100, bilo na brodovima pod zastavom Malte, a slijede 73 putovanja pod zastavom Bahama te 65 pod zastavom Paname. (Hina)