Miroljubivo s Pantovčakom

Na Ibleru tvrde da nemaju kadrovskih zahtjeva prema Milanoviću: ‘On ima sam pravo birati suradnike’

Tihana Tomičić

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Milanović ima pravo sam birati svoje suradnike, kao i svi predsjednici prije njega. Nitko nema namjeru »kontrolirati« ga. Ovo je njegov mandat, i on će ga odraditi kako najbolje zna i misli. Nitko na to ne gleda kao na neku priliku za bilo čije uhljebljivanje, rekao je politički tajnik SDP-a Davorko Vidović



ZAGREB – Iako su mediji pisali o tome da bi novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović trebao na neki način »vratiti dug« SDP-u tako što će među svoje suradnike ili savjetnike na Pantovčak pozvati i neke od stranačkih, partijskih ljudi, čini se da u SDP-u uopće tako ne razmišljaju.


Nemaju, kako kažu, nikakvih uvjeta prema Milanoviću:


– Milanović ima pravo sam birati svoje suradnike, kao i svi predsjednici prije njega. Nema nikakvog imperativa sa strane SDP-a prema njemu. Nitko nema namjeru »kontrolirati« ga. Ovo je njegov mandat, i on će ga odraditi kako najbolje zna i misli. Nitko na to ne gleda kao na neku priliku za bilo čije uhljebljivanje, rekao je za naš list politički tajnik SDP-a Davorko Vidović.




U stranci je, naime, bilo već u izbornoj noći i onih koji su tvrdili da Milanovićev mandat mora biti i na korist stranci koja ga je podržala, čiji je predsjednik niz godina bio, i bez koje vjerojatno kao neovisni kandidat ne bi uspio pobijediti na nedjeljnim izborima.


No, pokazalo se da Milanović, prije svega, neće imati velik tim na Pantovčaku, da će vjerojatno i smanjivati broj savjetničkih mjesta u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović, te da će se oslanjati na neovisne stručnjake, a u stranci su podržali takav pristup.



Zagrebački SDP-ovci Gordan Maras i Joško Klisović zahvalili su jučer biračima koji su podržali Zorana Milanovića, gdje je u odnosu na prošle izbore, iako je izlaznost u Zagrebu bila manja, SDP-ov kandidat dobio 11.000 glasova više, dok je njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović dobila 50.000 glasova manje.– Milanovićeva pobjeda u Zagrebu pokazuje nezadovoljstvo gradskom upravom, rekao je Maras, te dodao da će se i Plenkovića i Bandića, kao što je sada HDZ izgubio izbore, birači riješiti na idućim lokalnim i parlamentarnim izborima, jer znaju da opstaju samo zbog pomoći žetončića. Joško Klisović ustvrdio je kako je Milanovićeva pobjeda pouka za SDP: »Nastavit ćemo putem koji je testirao Zoran Milanović i u sadržajnom i političkom smislu«, rekao je.


Čini se da se rukovode principom: mi nećemo dirati njega, a on neka ne dira nas, i da će se između njega i vodstva stranke na čelu s Davorom Bernardićem voditi politika »miroljubive aktivne koegzistencije«.


Mnogi se u SDP-u boje, naime, da bi se jačanjem Milanovićeva utjecaja s mjesta šefa države, mogao ponovno rasti i njegov utjecaj u SDP-u gdje je i danas niz ljudi koji su dugo bili u sukobu s Bernardićem, poput suspendirane četvorke i drugih, pa je zauzet stav da se stranka ne miješa u posao njemu, u nadi da se onda ni on neće miješati u posao njima.


A SDP se već počeo pripremati za parlamentarne izbore, s obzirom da bi se oni mogli održati već 1. lipnja.


Danas će se sastati Predsjedništvo, analizirati rezultate izbora, ali i krenuti u pripreme za parlamentarne izbore.


Očekuje se donošenje hodograma aktivnosti, a tijeku je već i izrada novog izbornog programa, na kojem kao glavni koordinator radi upravo Davorko Vidović.


– Svi savjeti stranke već su dali svoje prijedloge za svoje resore, i još koji tjedan i tekst programa će biti uobličen, kaže Vidović.


Tvrdi da će program donijeti cijeli niz novih, konkretnih mjera s kojima će SDP ići pred birače u ovoj izbornoj godini i pokušati osvojiti parlamentarnu većinu. O detaljima, kaže, još ne bi, dok sve ne prođe stranačku proceduru, ali uskoro će u javnost biti izneseni prvi prijedlozi.