Komemoracija u subotu

Na Bleiburgu će govoriti Jandroković, a predsjednica ove godine umjesto Brune Esih šalje – Gorana Marića

Dražen Ciglenečki

Zamijenio  Brunu Esih – Goran Marić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Zamijenio Brunu Esih – Goran Marić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Vukušić nam je kazao da je dolazak na komemoraciju najavilo još nekoliko ministara. Premijera, osim ako se slučajno ne predomisli u posljednji trenutak, neće biti



ZAGREB   Na subotnjoj će komemoraciji na Bleiburgu govoriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Potvrdio nam je to Božo Vukušić, glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda. Bit će to prvi važan Jandrokovićev javni nastup otkad je preuzeo dužnost predsjednika Sabora, koji je pokrovitelj ove komemoracije.


Kako nam je rekao Vukušić, ovaj će put izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović biti ministar Goran Marić, ali nije planirano da on govori.


Prethodne dvije godine predsjedničina izaslanica na Bleiburgu bila je Bruna Esih, koja je u tim prilikama i držala govore, ali ona je sada u kampanji za lokalne izbore, pa je umjesto nje Grabar-Kitarović odabrala ministra državne imovine.




Vukušić nam je kazao da je dolazak na komemoraciju najavilo još nekoliko ministara. Premijera, osim ako se slučajno ne predomisli u posljednji trenutak, neće biti.


Dosad niti jedan hrvatski premijer, ali niti predsjednik, nije bio na komemoraciji za žrtve masovnog pokolja zarobljenih vojnika NDH i civila, koji su neposredno po završetku Drugog svjetskog rata počinile partizanske snage. Svi predsjednici vlada polagali su vijence na Bleiburgu mimo komemoracije.


Na ovim je skupovima iz godine u godinu sve manje ustaških obilježja, što je vjerojatno posljedica i uredovanja austrijske policije, pa je tako i pozdrav »Za dom spremni« sve rjeđi na Bleiburgu. Ali, u Hrvatskoj je zato taj pozdrav i dalje politički problem.


SDP je uputio u saborsku proceduru interpelaciju o radu Vlade zbog »nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni«. Povod je bila sporna ploča u Jasenovcu. Zanimljivo je to stoga što 17. svibnja, dakle, četiri dana prije lokalnih izbora, istječe rok Vlade za odgovor na interpelaciju. Božo Petrov je 2. svibnja, kao predsjednik Sabora, dostavio Vladi taj dokument i ona za očitovanje na raspolaganju ima 15 dana.