Konferencija

Na Bledu otvoren strateški forum o pitanjima sigurnosti, na panelu lidera sudjeluje i Grabar-Kitarović

Hina

Hrvatska predsjednica popodne sudjeluje u raspravi na glavnom panelu lidera o sigurnosnim izazovima Europe i rastućoj nestabilnosti u svijetu



Na Bledu je u ponedjeljak otvoren tradicionalni Bledski strateški forum čije su teme ove godine fokusirane na pitanja sigurnosti, integracija, te budućih izazova u Europi i njenom širem okruženju, a na skupu sudjeluje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja će govoriti na uvodnom panelu lidera i sastati se s domaćinom, slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.


Međunarodnu konferenciju koja je okupila ugledne goste i stručnjake iz 70-ak država otvorio je slovenski premijer Miro Cerar, zaželjevši im dobrodošlicu i uspješan rad.


Hrvatska predsjednica popodne sudjeluje u raspravi na glavnom panelu lidera o sigurnosnim izazovima Europe i rastućoj nestabilnosti u svijetu, zajedno sa slovenskim predsjednikom Pahorom, predsjednikom kanadskog senata Georgeom Fureyem, te albanskim predsjednikom Edijem Ramom.




U tematskim raspravama i na bilateralnim susretima na Bledu bit će aktivna i većina šefova doplomacija iz država zapadnog Balkana, među ostalim šefovi diplomacija Srbije, BiH i Makedonije kojii će predstaviti svoje poglede na sigurnosna pitanja i stanje u regiji okrenutoj članstvu u EU-u.


Razgovarat će se i o globalnoj ekonomiji, migracijama, terorizmu, energetici, a posebno o Europskoj uniji kao privlačnom čimbeniku stabilnosti i napretka.


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je pred početak skupa da će u fokusu njegovih bilateralnih susreta s kolegama iz regije biti njena stabilnost, te sigurnosni izazovi, posebno moguće ponavljanje migracijske krize.