Odžrano ročište

NOVINAR NA SUDU Viktor Ivančić: Jedno je laganje, a drugo metaforička istina

Boris Pavelić

Viktor Ivančić, Foto: S. DRECHSLER

Viktor Ivančić, Foto: S. DRECHSLER

Bivši glavni urednik Slobodnog tjednika i bivši doministar turizma Robert Pauletić, bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković i zaposlenik tog dnevnika Joško Dadić tužili su SNV tvrdeći da im je Ivančićev tekst prouzročio snažne duševne boli te povrijedio dostojanstvo, čast i ugled



ZAGREB Kada nekoga slikovito nazovete »svinjom«, čitalac neće pomisliti da od njega može napraviti zimnicu. No ako ste za nekoga 1991. napisali da je četnik, čitatelj je vjerojatno osjetio potrebu da tog čovjeka umlati.


U tome je razlika metaforičke istine i laži: jedno je lagati, a drugo je slikovito upućivati na istinu. To je kazao novinar i bivši glavni urednik Feral Tribunea Viktor Ivančić na suđenju u kojemu tri medijska djelatnika tuže Srpsko narodno vijeće (SNV) zbog Ivančićeva teksta »Dva svinjčeta«, objavljenog u tjedniku »Novosti« u srpnju prošle godine, tražeći ukupno 175 tisuća kuna odštete.


Bivši glavni urednik Slobodnog tjednika i bivši doministar turizma Robert Pauletić, bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković i zaposlenik tog dnevnika Joško Dadić tužili su SNV tvrdeći da im je Ivančićev tekst prouzročio snažne duševne boli te povrijedio dostojanstvo, čast i ugled.




U tekstu je Ivančić komentirao intervju s Pauletićem, tada doministrom turizma, što ga je Joško Dadić u srpnju 2016. objavio u Slobodnoj Dalmaciji.


Ivančić je u svom tekstu podsjetio kako je Pauletić 1991. bio glavni urednik Slobodnog tjednika (ST), te da je u njegovu mandatu »ST objavio popise s imenima, adresama i telefonskim brojevima najmanje dvjesto građana Hrvatske koji su lažno optuženi kao ‘četnici’, ‘kosovci’, ‘udbaši’, ‘petokolonaši’ ili ‘neprijatelji države’«, dodajući kako su »posljedice tih novinskih hajki bile fatalne«.


No, »najperverzniji detalj«, dodao je kolumnist »Novosti«, »skriven je u činjenici da razgovor s doministrom vodi baš novinar Joško Dadić, čovjek koji je te 1991. i sam radio u ST-u i – pod uredničkom palicom Roberta Pauletića – osobno, potpisujući se punim imenom, objavio cijeli niz popisa ‘četnika’, ‘kosovaca’ i druge petokolanške bagre koju ugroženi građani i uniformirana lica mogu bez straha od kazne nastrijeliti ili kakvim drugim metodama dokrajčiti«.


Svjedočeći na gotovo dvoiposatnom ročištu, Ivančić je posvjedočio kako su činjenice iz njegova teksta istinite i objavljene.


Upitan o motivu da napiše svoj tekst, suosnivač Feral Tribunea odgovorio je kako »pripada struci koju treba zaštititi od pseudonovinarstva kakvo su Pauletić i Dadić prakticirali u ST-u«.


»Nanijeli su nesagledivu štetu novinarstvu, društvu i društvenoj atmosferi, a naročito žrtvama. Htio sam ukazati na pogubnost takvog djelovanja«, odgovorio je Ivančića na pitanja zastupnice SNV-a, odvjetnice Line Budak.


Ivančić je odgovarao i na pitanja Roberta Pauletića, koji je također bio na ročištu, te njegova odvjetnika.


Upitan nije li smatrao uvredljivim nazvati Pauletića »svinjom koja pere krvave ruke«, Ivančić je odgovorio niječno.


»Ne, zato što ruke jesu krvave, i zato što se peru. To je slikovita metafora: ne mislim da je tužitelj doslovno uronio ruke u krv, ali njegovo objavljivanje lažnih spiskova četnika, imalo je krvave posljedice. Ne možete metaforu tumačiti bukvalno, to je osnovna škola«, kazao je Ivančić Pauletićevu odvjetniku.


Tužba Pauletića, Dadića i Bonkovića protiv SNV-a jedna je u nizu tužbi protiv »Novosti«. Osim što od SNV-a traže 175 tisuća kuna odštete, Pauletić i Dadić Ivančića su tužili i kazneno na Općinskome sudu u Splitu, na kojemu će u prosincu biti održana prva ročišta.