Sve više problema

NOVI SUKOB U VLADI? Plenkoviću nije baš “legla” Stierova izjava, nazvao ga je – oportunistom

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Mogu biti oportunist i reći nešto slično što je rekao Davor (Stier) – 'ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsjednik Vlade odgovoran za funkcioniranje države…«, kazao je Plenković



Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je kazao kako će nakon prvog kruga lokalnih izbora početi razgovore o odabiru novih ministara koji će, kaže, biti predstavljeni u Hrvatskome saboru po završetku drugoga kruga lokalnih izbora te ističe da je na saborskim zastupnicima s kojima će razgovarati odluka jesu li za političku stabilnost ili nove parlamentarne izbore.


»Mi ćemo dogovoriti popunjavanje ministarskih mjesta kao plod razgovora s budućim partnerima u rekonfiguriranoj parlamentarnoj većini«, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskoga radija »A sada Vlada«.


Kaže kako je u ovom trenutku »’na stolu’ samo popunjavanje ministarskih mjesta«, odnosno da neće biti smanjenja broja ministarstava. »Ne želim prejudicirati tijek tih razgovora, ali o čemu danas razmišljamo je to (popunjavanje ministarskih mjesta)«, rekao je.




U kontekstu tih predstojećih razgovora o podršci novim ministrima, poručuje da svi saborski zastupnici imaju jednostavnu opciju ili reći da žele političku stabilnost u zemlji i participirati u vlasti ili reći da žele nove izbore.


»Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobjednik parlamentarnih izbora, to je sa sigurno, meni je iz mog mikrokuta sasvim svejedno. Mogu biti oportunist i reći nešto slično što je rekao Davor (Stier) – ‘ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsjednik Vlade odgovoran za funkcioniranje države…«, kazao je Plenković.


Stier je gradio suradnju s Mostom, ali ne više od mene


Upitan o toj izjavi potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera koji je rekao da je nakon razlaza suradnje HDZ– i Mosta više bio za prijevremene izbore i da žali zbog tog razlaza jer se zalagao za suradnju s Mostom, Plenković je, uz ostalo kazao da je HDZ demokratska stranka koja gaji dijalog i raspravu o različitim temama te ponovio da je za razlaz Mosta i HDZ-a isključiva odgovornost na političkom odabiru Mosta koji je podupro inicijativu oporbe za pokušajem rušenja ministra financija Zdravka Marića.


»A što se tiče toga da je (Stier) gradio suradnju – točno, ali ne više od mene. Moj je odabir i sugestija svim na Predsjedništvu stranke bio da se ide s Mostom. A o tome je li nekome ovoliko ili onoliko žao, to je u politici možda osobni stav, ali ona je posao u kojem se očekuje da radite za javno dobro da budete odgovorni, da donosite odluke, a odgovornost za odlazak iz Vlade je prije svega na Mostu i tu nema nikakvih dilema. To javnosti mora biti posve jasno«, rekao je.


Plenković dodaje, na upit novinarke, da mu nije žao ni zbog odluke da surađuju s Mostom, kao ni zbog odluke da tu suradnju prekine.


»Da sam napravio drukčije bio bih loš premijer, loš upravitelj, loš menadžer, loš čovjek u krajnjoj liniji, jer ne bih branio svog ministar financija u trenutku kad zemlja konsolidira svoje financije…«, poručio je.


Mogu razgovarati i sa SDP-om


Ne vjeruje u formiranje »velike koalicije« SDP-a i HDZ-a. SDP mu ne djeluje da je na to spreman, kaže te objašnjava kako ne doživljava kao konzistentnu politiku poziv na dijalog koji je uputio predsjednik SDP-a Davor Bernardić s obzirom na, kako je rekao, na sve SDP-ove zahtjeve za izglasavanjem nepovjerenja, pritužbi Ustavnome sudu, interpelacija, svih mogućih mehanizama koji postoje da se na neki način destabilizira vlast.


»Oni su parlamentarna stranka, odgovorni su, imaju svoje ciljeve, svoje razloge. Što se mene tiče, mogu razgovarati i s njima. Ima i drugih, naravno da se uvijek gleda tko je programski i ideološki bliskiji. Prema tome razgovore ćemo voditi. Mogu ih voditi i s kolegom Bernardićem, ali mislim da su njihovi stavovi poprilično formirani i čvrsti. Ne djeluju mi baš da su spremni na neku suradnju«, kazao je.