Nepokolebljiva ministrica

NOVI PROBLEM ZA PLENKOVIĆA? Divjak planira smjeniti Vican i preuzeti kurikularnu reformu

Ljerka Bratonja Martinović

Blaženka Divjak / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Blaženka Divjak / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ministrica će na e-savjetovanje poslati prijedlog po kojem bi ona sama umjesto  Vican preuzela vođenje Posebnog stručnog povjerenstva. Međutim, premijer Plenković čvrsto daje podršku Dijani Vican, pa još nije poznato  kakve će biti posljedice obračuna ministrice s predsjednicom PSP-a



ZAGREB   Čvrsta i nedvosmislena podrška premijera Andreja Plenkovića Dijani Vican, šefici Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, nije pokolebala ministricu obrazovanja Blaženku Divjak u namjeri da preuzme kormilo nad vođenjem kurikularne reforme.


Za tjedan dana, doznaje se u njenom ministarstvu, na e-savjetovanju naći će se prijedlog  po kojem bi sama ministrica Divjak umjesto Dijane Vican preuzela vođenje Posebnog stručnog povjerenstva, glavnog tijela za provedbu kurikularne reforme.


Podrška HNS-a


Kakve će biti posljedice njenog obračuna s predsjednicom PSP-a koja prema analizi što ju je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije propisno obavila posao imenovanja Ekspertne radne skupine, teško je predvidjeti. Dok premijer Plenković daje jasnu podršku Dijani Vican koju je osobno imenovao na tu funkciju, iz HNS-a poručuju kako jednako čvrsto stoje iza ministrice Divjak i provedbe kurikularne reforme kakvu ona zagovara.  



Ministrica Blaženka Divjak, u međuvremenu, nastoji provesti u djelo barem one dijelove reforme koji su provedivi i nisu ideološki ili politički sporni. Tako iz njenog ministarstva najavljuju uvođenje informatike kao obveznog predmeta u osnovne škole. Prema dostupnim informacijama, Divjak planira uvesti informatiku u obaveznu satnicu u školskoj godini 2018./2019. u petom i šestom razredu osnovne škole, a godinu kasnije u sedmom i osmom razredu. Informatika je u osnovnoj školi danas izborni predmet koji se radi po zastarjelom nastavnom programu, pa iz MZO-a najavljuju da će paralelno s uvođenjem obveznog predmeta modernizirati i gradivo.  – Mislim da više ne smijemo gubiti vrijeme i moramo konačno s informatikom iskoračiti u 21. stoljeće. Trenutno završavamo plan kako što prije pripremiti naše učitelje i škole za obveznu informatiku, a vrlo brzo ćemo predstaviti cjeloviti model s konkretnim rješenjima – izjavila je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice Divjak.


– HNS čvrsto stoji iza ministrice Divjak te čini i učinit će sve da se kurikularna reforma provede – poručili su nam jučer iz središnjice HNS-a. U stranci su se odlučili suzdržati od izjava vezanih uz spor oko kurikularne reforme, te kažu da će ga »rješavati isključivo u Vladi, dogovorom i konkretnim rješenjima«. Činjenica je, međutim, da nisu odreagirali u času kad joj je premijer dao packe zbog curenja dokumenata u medijima i stali iza svoje ministrice.


Tako je kurikularna reforma, kako se i očekivalo, stavila na kušnju koaliciju HDZ-a i HNS-a, koja je premijeru Plenkoviću početkom ljeta omogućila ostanak u Banskim dvorima. Imenovanjem Blaženke Divjak na čelno mjesto MZO-a postavilo se pitanje hoće li ona, kao nestranački kadar ponuđen iz HNS-a, u provedbi reforme uspjeti izboriti bitku s konzervativnom strujom kojoj je kurikularna reforma trn u oku i želi je iz temelja mijenjati.


Kompromis?


Sada se došlo do točke kada će jedna od dviju strana morati popustiti ili pronaći nekakav kompromis.


Ako ministrica Divjak uspije provesti svoj naum, Dijana Vican odstupit će s čela PSP-a nakon što je analiza natječaja za odabir voditelja i članova ERS-a koju su po njenom nalogu napravili u MZO-u pokazala niz nepravilnosti. U analizi koju je objavio jedan dnevni list, a njena je objava izazvala premijerovu oštru reakciju, pokazalo se točnim da Jasminka Buljan Culej, voditeljica Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS), doista ne ispunjava uvjete natječaja te da akcijski plan koji je priložila u natječaju ne odgovara onome što ga je kasnije, po završetku natječaja, prezentirala javnosti.


Divjak se pritom odlučila za jedini mogući put, promjenu provedbenog dijela Strategije obrazovanja, jer je PSP danas tijelo izvan ingerencije MZO-a, koje imenuje i može smijeniti jedino premijer.