Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
State Department

NOVI PREOKRET Amerikanci će ipak Izraelu odobriti da Hrvatskoj proda zrakoplove, ali bez izraelske opreme

Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Foto Luka Stanzl / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2018. u 11:37 2018-12-12T11:37:00+01:00

U Vladi su odlučni - proces nabave zrakoplova je u tijeku, a Izrael i SAD trebaju dati objašnjenje zašto je prodaja obustavljena. Premijer Andrej Plenković naglašava da nesporazum između tih dviju država Hrvatsku ne opterećuju

State Department poslao je obavijest Kongresu o transferu trećoj strani, kada je riječ o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, potvrđeno je HTV-u u Washingtonu.

Kongres sada ima 15 dana za notifikaciju transfera prema američkom Zakonu o izvozu oružja. 

U Vladi su odlučni - proces nabave zrakoplova je u tijeku, a Izrael i SAD trebaju dati objašnjenje zašto je prodaja obustavljena. Premijer Andrej Plenković naglašava da nesporazum između tih dviju država Hrvatsku ne opterećuju.

Ono što je izgledno, što je redovota praksa, jeste da bi Amerikanci mogli dopustiti prodaju aviona F16 Hrvatskoj, ali isključivo bez ugrađene izraelske opreme, odnosno u prvobitnom stanju, u kakvom su ih Izraelci dobili od SAD-a.

Hrvatskoj takvo rješenje ne odgovara, što je jasno dao do znanja premijer Andrej Plenković, ističući da će Hrvatska kupiti isključivo onakve avione kakvi su bili u natječaju. To podrazumijeva i ugrađenu izraelsku opremu.    

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.