Kriza u rusko-hrvatskim odnosima

NOVE ISKRE Moskva kritizira Zagreb zbog pomoći Ukrajini

Branko Podgornik

Reuters

Reuters

Andrej Plenković je sličnu kritiku dobio nakon posjeta Kijevu lani u studenom, međutim, kritika iz Rusije tada je stigla iz službe za informiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova, a sada se ta »niža razina«, očito, pretvara u »visoku«



ZAGREB Rusija je ponovno kritizirala Hrvatsku zbog upletanja u krizu u Ukrajini, i to zbog načina na koji hrvatska Vlada želi pomagati toj zemlji u reintegraciji okupiranih područja Donbasa i Luhanska. Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je prekjučer da su hrvatski potezi »neučinkoviti i neprimjereni«. Službenom je Zagrebu preporučilo da radije podupre mirovne napore koje su Ukrajina, Rusija, Francuska i Njemačka (Normandijska četvorka) poduzele putem sporazuma iz Minska.


Nova kritika iz Moskve došla je nakon posjeta ukrajinskog premijera Volodimira Grojsmana Hrvatskoj. Tom prilikom je premijer Andrej Plenković pred Grojsmanom rekao da Hrvatska svojim iskustvima »želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak«. Podsjetio je kako je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije, da je imala okupirana područja, ali je stekla i iskustvo u reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Stoga su hrvatska i ukrajinska vlada osnovale radnu skupinu kojoj je cilj, prema Plenkoviću, Ukrajini ponuditi katalog mjera koje je Hrvatska provela pri svojoj mirnoj reintegraciji. To se Moskvi ne sviđa.


Teške stranice


– Ponovno smo prisiljeni naglasiti neučinkovitost i neprimjerenost takvih koraka, koji uopće ne pridonose rješenju internog ukrajinskog sukoba. Nadamo će da će hrvatski partneri preusmjeriti svoje napore prema punoj potpori stroge i dosljedne provedbe obveza Kijeva u sklopu skupa mjera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke, reagiralo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. »Sa žaljenjem primjećujemo da u Zagrebu zasad radije promiču paralelne strukture ‘domaće proizvodnje’, umjesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne skupine iz Minska. Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji’, umjesto nedvosmislenog opredjeljenja traženju putova za pomirbu i suživot«, tvrdi ruska strana.



Plenkovićevi napori u Ukrajini naišli su i na kritiku iz hrvatskih oporbenih krugova, koji premijeru prigovaraju da u Ukrajini promiče politiku europskih institucija, a ne hrvatsku politiku. Plenković i tu kritiku odbacuje. – To je politika hrvatske države, politika iza koje stoje sve hrvatske institucije i to je principijelna, odgovorna, jedina moguća politika. Sviđa li se ona nekome ili ne, to je nešto drugo. Mi smo zemlja koja je članica UN-a, EU-a, NATO-a i dijelimo određene temeljne europske vrijednosti međunarodnog poretka, poštivanja međunarodnog prava. To je poanta hrvatskoga stava. I on će ostati takav neovisno o bilo čijoj i bilo kakvoj kritici, tvrdi premijer.


Plenković je sličnu kritiku iz Moskve dobio nakon posjeta Kijevu u studenom prošle godine, kada je premijeru Grojsmanu prvi put najavio »pomoć« u reintegraciji okupiranih teritorija. Međutim, kritika iz Rusije tada je stigla iz službe za informiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova, pa je Plenković nastojao umanjiti njezinu važnost, tvrdeći da je to »niža razina« diplomatske komunikacije. Sada se ta »niža razina«, očito, pretvara u »visoku«.


Jačanje odnosa


Najnovija ruska kritika došla je nakon posjeta bivšeg ministra vanjskih poslova Davor Stiera Ruskoj Federaciji. Stier je u razgovoru s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim odnose Hrvatske s Rusijom, koji su stajali u mjestu više od jednog desetljeća, pokrenuo s mrtve točke. Zastoj u odnosima dogodio se nakon opredjeljenja Hrvatske za ulazak u NATO i EU. Hoće li najnovije iskre u odnosima Rusije i Hrvatske imati utjecaja na program jačanja odnosa dviju zemalja, kojeg su dogovorili Stier i Lavrov, tek će se vidjeti.


Sporazum iz Minska, na kojeg pažnju skreće Moskva, postigle su Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska početkom 2015. godine. Njihov je glavni cilj postići prekid vatre u istočnoj Ukrajini, u kojoj pobunjenici imaju potporu Rusije. Sporazumom se previđa »decentralizacija« Ukrajine te davanje autonomije okupiranim pdoručjima Donbasa i Luganska. Međutim, već više od dvije godine stvar zapinje već na prekidu vatre. Oružani sukobi, u kojima je dosad poginulo oko 10 tisuća ljudi, nastavljaju se. Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici jedni druge optužuju za kršenje primirja. Činjenica jest da Normandijska četvorka ne može osigurati napredak u provedbi sporazuma iz Miska, jer se Ukrajina i Rusija ne slažu u redoslijedu koraka. Ruski predsjednik Vladimir Putin je početkom svibnja poručio da se o novim sproazumima ne može razgovarati dok god se u potpunosti ne ispoštuju postojeći. Londonski Economist tvrdi da ukrajinske vlasti imaju snažnu domaću oporbu prema prihvaćanju sporazuma iz Minska, jer davanje velike autonomije okupiranim područjima može pobunjenicima pružiti veliku moć te otežati put Ukrajine u »zapadne integracije«.