Hrvatska rezervirana

NOVA PRAVILA Parkirališta uz zgrade morat će imati “utičnice” za električne automobile

Irena Frlan Gašparović

Novi zahtjevi Europske komisije mogli bi poskupiti stanogradnju / Foto Sergej DRECHSLER

Novi zahtjevi Europske komisije mogli bi poskupiti stanogradnju / Foto Sergej DRECHSLER

Države članice EU-a raspravljaju o prijedlozima za povećanje energetske učinkovitosti, Hrvatska je rezervirana prema jednom od prijedloga



ZAGREB – Vlasnici električnih automobila trebaju imati mogućnost svoja vozila puniti ispred vlastitog stana, smatra Europska komisija koja je još lani predstavila paket mjera za povećanje energetske učinkovitosti u Europi. Dio tog paketa su i izmjene direktive o energetskim svojstvima zgrada koje bi trebale osigurati da parkirna mjesta ispred stambenih i nestambenih zgrada ubuduće imaju »utičnice« za automobile na struju.


U dokumentu, o kojem države članice trenutno raspravljaju u radnim skupinama, Komisija je predožila nove zahtjeve u vezi s tzv. infrastrukturom za elektromobilnost. Prema tom prijedlogu, u novim nestambenim zgradama s više od deset parkirnih mjesta, barem jedno mjesto moralo bi od 2025. godine biti opremljeno priključnim mjestom za punjenje. Isti uvjet vrijedio bi i za nestambene zgrade koje idu u veliku obnovu. Jedini izuzetak mogle bi biti zgrade koje su u vlasništvu ili ih koriste mala i srednja poduzeća. Za stambene zgrade vrijedio bi sličan uvjet: u novima s više od deset parkirnih mjesta ili starima koje idu u opsežnu obnovu, morali bi se provesti vodovi za punjenje električnih auta, što znači da bi se napravila tehnička priprema za instaliranje »utičnice«.


Argumenti hrvatske strane


Komisijini prijedlozi naišli su na rezerviranost pojedinih država članica, uključujući i Hrvatsku. Kako doznajemo, Hrvatska je u raspravama na radnim skupinama zatražila da se uzme u obzir gospodarsko stanje svake članice te mogući utjecaj na kućanstva i građevinski sektor, upozorivši pritom na svoje specifičnosti. Na cestama su uglavnom vozila starija nego u razvijenijim članicama EU-a, kupovna moć je slabija pa se rjeđe kupuju novi automobili, argumentira hrvatska strana, napominjući da stoga fiksni broj mjesta za punjenje, predviđen izmjenom direktive, treba prilagoditi hrvatskom standardu. Novi uvjeti, koji uključuju i veće iskorištavanje tehnologije u zgradama, mogli bi utjecati na poskupljenje gradnje, upozorila je, među ostalim, Hrvatska u svom stajalištu.




Zbog svega toga, Hrvatska je tražila da se prijedlog direktive izmijeni, a to je, prema neslužbenim informacijama, u međuvremenu i učinjeno. Kako doznajemo, strogi uvjeti su malo »olabavljeni«, pa je tako, primjerice, predloženo da se mjesta za punjenje ili vodovi moraju osigurati samo kada obnova zgrade uključuje i radove na elektroinstalacijama ili parkiralištu. Osim toga, uvjeti bi vrijedili samo za one zgrade koje doista imaju vlastito parkiralište.


Registrirano 856 vozila


To znači da parkirna mjesta moraju biti unutar zgrade ili vezana za zgradu, a parking i zgrada moraju imati istog vlasnika. »Tražili smo prilagodbu direktive našim uvjetima jer ne želimo opteretiti građane i građevinarstvo«, pojašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, napominjući da Hrvatska nije usamljena u svojim primjedbama, pa je zbog toga izglednije da će se uspijeti izboriti za još neke izmjene. Posebno je to važno kad je u pitanju obnova zgrada, smatraju naši sugovornici, jer će nove uvjete, kakvi god na kraju bili, biti jednostavnije ispuniti kod gradnje novih zgrada, nego obnove starih.


U Hrvatskoj je lani bilo registrirano 856 vozila koja koriste napajanje električnom energijom iz vanjskih izvora, pokazuju podaci iz Nacionalnog okvira politike za uspostavu infrastrukture i razvoj tržišta alternativnih goriva u prometu. Od toga je bilo 299 osobnih vozila, 55 teretnih, 250 mopeda, 183 motocikla, tri autobusa, 66 traktora i necestovnih pokretnih strojeva. Za njih je na raspolaganju bilo 126 javnih punionica.