Odluke na Prisavlju

NO HRT-a preuzela Anja Šovagović Despot, predlaže se da pristojba ostane 80 kuna

Siniša Pavić

No, za 66 »autsorsanih« djelatnika HRT-a, zaposlenih putem agencija, daleko je važnija informacija da će moći nastaviti svoj angažman na HRT-u. Podsjetimo, prijetili su im otkazi



ZAGREB Nakon što je Bruno Kragić u petak na vlastiti zahtjev razriješen dužnosti predsjednika Programskog vijeća HRT-a, isto se dogodilo i Nadzornom odboru HRT-a. Predsjednikovanja je oslobođen Šenol Selimović, a za predsjednicu je izabrana Anja Šovagović Despot.


No, za 66 »autsorsanih« djelatnika HRT-a, zaposlenih putem agencija, daleko je važnija informacija da će moći nastaviti svoj angažman na HRT-u. Podsjetimo, prijetili su im otkazi, po jednima zato jer im nove ugovore nije imao tko potpisati, a po drugima zato jer su sredstva predviđena za njihov angažman potrošena u neke druge svrhe. Na sreću, zahvaljujući činjenici da je NO HRT-a amenovao još jedan rebalans, preciznije, još jednu preraspodjelu sredstava, montažeri, scenografi, šminkeri i ostali djelatnici bez kojih programa zapravo ne može biti, ostat će na svojim radnim mjestima.


Bavio se NO HRT-a i rezultatima zatražene interne revizije nabavke audiovizualnih dijela od nezavisnih prizvođača. S tih je dokumenata NO HRT-a skinuo oznaku tajnosti smatrajući kako je interes javnosti jači do svih drugih interesa.




Sudeći prema zaključcima NO HRT-a, slijedi inteziviranje kontakata s Ministarstvom kulture od kojeg se traži nadzor zakonitosti općih akata kojima se uređuje nabava audiovizualnih djela od nezavisnih prizvođača i nadzor provedbe korištenje državnih potpora za tu nabavu.


Traži NO i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti zbog grubog kršenja pravila o suradnji s pojedinim produkcijskim kućama. Pronađeno je naime, nekoliko Ugovora koji su potpisani samo sa strane vanjskih produkcijskih kuća, ne i sa strane HRT-a odnosno bišeg v.d. glavnog ravnatelja. Štoviše, s tim se projektima i bez tog jednog potpisa krenulo u realizaciju, što je po mišljenju NO HRT-a suprotno važećem pravilniku.


Nadzorni odbor HRT-a utvrdio je i prijedlog visine pristojbe za 2017. godinu. Ostaje ona i dalje 80 kuna, a prijedlog je otišao put Agencije za elektroničke medije kako se 2017. godinu ne bi dočekalo bez odluke o visini pristojbe. No, ako se promijeni Zakon o HRT-u i pristojba smanji sukladno željama Mosta, postupat će se nanovo po odredbama novog zakona.