Počinju prijave

NIKOME MAKSIMALNI IZNOS Evo koliko će iznositi stambene subvencije za mlade u PGŽ-u

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Subvencije će u Rijeci, Bakru, na Krku, Kastvu i slično iznositi maksimalnih 30 posto, a u goranskim mjestima od 36, do najviše 42 posto

ZAGREB Počev od 3. rujna, mladi do 45 godina starosti ponovno će se moći prijaviti za subvenciju za stambeni kredit, kojom je u prošlom natječaju kupljeno 2.320 nekretnina te, budući da je djelomično riječ i o demografskoj mjeri, rođeno više od 250 djece. Za razliku od prošlog natječaja, kad je definirano da subvencija traje četiri godine, a država je s korisnicima ugovarala plaćanje polovice rate kredita, za sve korisnike jednako, u novom će natječaju subvencija trajati pet godina, no kroz taj period neće svi dobivati polovicu anuiteta. Najviše će, 51 posto od rate kredita, dobivati oni koji nekretninu kupe u najnerazvijenijim područjima Hrvatske, a najmanje će, 30 posto, iznositi subvencija za kupnju nekretnine na područjima čiji je indeks razvijenosti najviši. U Primorsko-goranskoj županiji tako nitko neće moći dobiti maksimalan iznos subvencije, koja će, primjerice, u Rijeci, Bakru, na Krku, Kastvu i slično iznositi maksimalnih 30 posto, a u goranskim mjestima od 36, do najviše 42 posto. Najveći poticaj od 51 posto rate kredita dobit će, primjerice, kupac nekretnine u Glini ili Zagvozdu, u Skradinu, primjerice, subvenciju od 48 posto.

Kao i u prošlom natječaju, ostaje produljenje subvencije za dvije godine za svako novorođeno, odnosno dijete posvojeno za trajanja subvencije pa će, primjerice, obitelj koja ima ugovoreni stambeni kredit na 15 godina subvenciju primati pet godina, ali ako tijekom subvencioniranja dobije dvoje djece, ona se produljuje za još četiri godine, odnosno za šest, primjerice, u slučaju troje novih članova obitelji. Također, ako je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva invalid s više od 50 posto tjelesnog oštećenja, subvencija se produljuje za dvije godine. Natječaji za dodjelu subvencija bit će raspisivani i 2019. te 2020. godine.


Subvencioniranje kredita odobravat će se, kao i do sada, za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura, čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ako je cijena kupljenih kvadrata veća, razlika se ne subvencionira. Banke kod kojih će biti ugovarani subvencionirani krediti ponudile su kamatne stope od 3,12 do 3,75 posto.


Kako je za N1 kazao ministar graditeljstva Predrag Štromar, prošla »tura« subvencija »nešto je utjecala na sektor građevinarstva, ali ne previše«, dok je rekao i to da su »automatizmom i skuplji stanovi«. Prosječna životna dob korisnika postojećih subvencioniranih kredita je 33 godine, a kupovani su stanovi prosječne površine nešto veće od 92 kvadrata, po prosječnoj cijeni od 987 eura. Prosječan subvencionirani anuitet iznosi oko 195 eura mjesečno.