Minimalna mogućnost bijega

NEUBROJIVE UBOJICE IZA PETMETARSKOG ZIDA Gradnja novopg odjela Psihijatrijske bolnice Vrapče gotova najesen

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Predviđen je visoki stupanj zaštite, svi forenzički pacijenti imat će elektronsku narukvicu, a novi odjel u kompleksu bolnice Vrapče bit će ograđen velikim betonskim zidom sa željeznom ogradom visine pet metara te će sve, osim soba i kupaonica pacijenata, biti pod video nadzorom, ističe Jukić



ZAGREB Izgradnja nove zgrade Zavoda za forenzičku psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče, odjela za smještaj sedamdesetak osuđenih na prisilno liječenje zbog ubojstva i drugih teških kaznenih djela u neubrojivom stanju, bit će završena do 30. travnja, potvrdio je ravnatelj Vrapča Vlado Jukić.


Nakon završetka građevinskih radova, slijedi opremanje novog odjela i njegovo otvaranje najesen, kazao je Jukić Hini, ističući da nova zgrada psihijatrijske forenzike zadovoljava sve prostorne, a posebno sigurnosne uvjete za smještaj i liječenje za društvo opasnih forenzičkih pacijenata.


»Zgrada ukupne površine od oko 5200 četvornih metara predviđena je za smještaj i liječenje sedamdeset pacijenata u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Predviđen je visoki stupanj zaštite, svi forenzički pacijenti imat će elektronsku narukvicu, a novi odjel u kompleksu bolnice Vrapče bit će ograđen velikim betonskim zidom sa željeznom ogradom visine pet metara te će sve, osim soba i kupaonica pacijenata, biti pod video nadzorom«, ističe Jukić. Naglasio je i da će se alarm oglasiti u svakom slučaju udaljavanja pacijenta iz novog odjela bolnice.


Pobjeći može samo Hannibal Lecter




Kazao je i da je nova zgrada projektirana po najboljim svjetskim standardima za smještaj i liječenje forenzičnih pacijenata, ali i s time da se permanetno imalo u vidu njihova potencijalna društvena opasnost. Kako ističe, mogućnost bijega iz novog odjela je minimalna.


»Mogućnost i organizacija bijega visikorizičnih pacijenata iz novog odjela je minimalna – gotovo nevjerojatna. Za nekog našeg prosječnog pacijenta to bi bilo teško izvedivo – morao bi biti Hannibal Lecter ili ‘mudrac’ koji je pobjegao iz Alcatraza«, ističe Jukić. Dodaje kako je trenutno u neodgovarajućim uvjetima postojeće »forenzike» smješteno više od šezdeset pacijenata od kojih je gotovo polovica počinila ubojstvo ili pokušaj ubojstva u neubrojivom stanju.


Uvjeti u kojima su sada smješteni ti forenzički pacijenti potpuno su neodgovaraući. Primjerice, čak osam ih je u zajedničkoj sobi, a sve bi trebalo biti riješeno preseljenjem u novu ”forenziku”, odnosno u sobe gdje će svaki pacijent ipak moći zadržati dio svoje intime.


Rehabilitacija zahtjeva i »određenu slobodu«


»Hodnici će biti pod video nadzorom, sobe ne. Puno smo razgovarali o tome koliko kontrolirati pacijenta u njegovoj sobi. No, ako želimo nekoga rehabilitirati, moramo mu dati određenu slobodu, barem minimalnu i intimu kada je u sobi. No, jasno je da će tehničari u svakom trenutku moći ući u sobu, kao i da se pacijenti u sobama neće moći zaključati«, ističe Jukić.


Prema njegovim riječima, uređenje soba prosječne površine od dvadesetak kvadrata sa sanitarnim čvorom u završnoj je fazi, a novi odnos prema forenzičnim pacijentima riješen je i na simbolički način. Umjesto očekivanih rešetki na prozorima institucija »zatvorenog tipa«, sobe »neubrojivih» pacijenata imat će neprobojna stakla na prozorima koje će moći otvarati, ali samo petnaestak centimetara.


Iza zida i sportski tereni


Osim toga, u sklopu novog kompleksa u Vrapču predviđeni su i tereni za sportske aktivnosti pacijenata, naravno iza petmetarskog zida, ali i nove ambulante i napredniji način liječenja kojim će uskoro taj zavod ponovno dobiti status referentnog centra za forenzičku psihijatriju.


»Sama nova zgrada je projektirana tako, a i mi radimo tako da se u njoj provode i istraživanja. Osim istraživanja i liječenja pacijenata radimo i vještačenja. Kada je riječ o forenzičkim vještačenjima, ovdje u Vrapču ona su na svjetskoj razini. Nakon otvorenja novog odjela za par godina moći ćemo se hvaliti jednako dobrim rezultatima kakvim se sada hvale zapadne zemlje. CSI Vrapče – ako želite, može se to reći i tako«, kazao je Jukić.


Radovi na zgradi nove forenzike u Vrapču, nakon petnaestak godina priprema, počeli su početkom 2016. Cijeli projekt, vrijedan oko 70 milijuna kuna, najvećim dijelom financira se novcem Europske unije, a Jukić ističe da je to prvi veliki projekt hrvatskog zdravstva financiran na taj način.